Η χρήση του υπολογιστή στον εργασιακό χώρο

Η χρήση του υπολογιστή στον εργασιακό χώρο

Η χρήση των υπολογιστών στον εργασιακό χώρο έχει δημιουργήσει ένα εικονικό ναρκοπέδιο με πιθανές παγίδες για τους υπαλλήλους που, συνήθως, δεν ακολ...

Η χρήση των υπολογιστών στον εργασιακό χώρο έχει δημιουργήσει ένα εικονικό ναρκοπέδιο με πιθανές παγίδες για τους υπαλλήλους που, συνήθως, δεν ακολουθούν τις πολιτικές χρήσης υπολογιστών της εταιρίας τους. Η κακή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κάθε εταιρείας είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους απόλυσης. Ε-mail με περιεχόμενο που δεν αφορά το περιεχόμενο της εργασίας; Επίσκεψη ροζ ιστοσελίδων; Διαρροή πληροφοριών προς τρίτους; Δυσφήμηστικά σχόλια για στελέχη; Σε μια επιχείρηση και οι τοίχοι έχουν και αυτιά΄και τα δίκτυα υπολογιστών μάτια. Το ΜΕΝ 24 αναλύει τους κινδύνους και προτείνει προφυλάξεις.




1. Κακή χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου



Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα το να στέλνετε e-mail με πορνογραφικό, εθνικιστικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα ένα ανέκδοτο ή μια εικόνα. Μπορείτε να το θεωρείτε υπερβολικό αλλά θυμηθείτε πως δεν έχετε κανέναν έλεγχο από τη στιγμή που στέλνετε το mail και μετά. Εσείς και ο φίλος σας μπορείτε να έχετε την ίδια αίσθηση του χιούμορ, αλλά εάν προωθήσει το μήνυμα και σε άλλους μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να παρεξηγηθεί και να ψάξει και να βρει την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.



Επιπλέον, μη χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να εκφράσετε τα συναισθήματα σας για το διευθυντή, κάποιο συνάδελφο σας ή ακόμα και για την κατάσταση την οποία βρίσκεστε. ”
Είμαι στη δουλειά και ακόμα μεθυσμένος” είναι ένα μήνυμα που δεν εκτιμήσει καθόλου ο ανώτερός σας.



Αφήνοντας ανοιχτό το προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι άλλο ένα μεγάλο λάθος! Κάποιος μπορεί να κάτσει στον υπολογιστή σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε. Ίσως αυτός ο συνάδελφος να προσπαθεί να πάρει προαγωγή στη θέση που θέλετε και εσείς και με ένα μήνυμα που έχετε λάβει ή στείλει να του δώσει το πλεονέκτημα που δεν είχε.




2. Επικίνδυνο Downloading



Πολύ συχνά το “κατέβασμα” πορνογραφικού υλικού είναι αιτία απόλυσης. Μην ξεγελιέστε νομίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όταν βλέπετε site ή blog με πορνό όταν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω. Με το κατάλληλο λογισμικό, η εταιρία σας μπορεί να βλέπει κάθε site που επισκέπτεστε.



Επιπλέον, πολλές από τις ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο σύστημα της εταιρείας σας, μέσω κάποιου είδους ιού, όπως τα trojan. Ακόμα και ένα μήνυμα να ανοίξετε, από κάποιον που δεν γνωρίζετε, μπορεί να περιέχει μέσα ιό ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο δίκτυο της δουλειάς σας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το λάθος ήταν δικό σας υπάρχει το ενδεχόμενο της απόλυσης.




3. Παραβιάσεις εμπιστευτικών εγγράφων



Αποφύγετε το laptop σας για να διαβάσετε ή να γράψετε τις απόρρητες εκθέσεις σας σε δημόσιο χώρο όπως στο αεροπλάνο ή τη καφετέρια. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος βρίσκεται απέναντι σας. Ίσως να είναι φίλος ή συνεργάτης του ανταγωνιστή σας .



Προσοχή επίσης χρειάζεται στην αποστολή τέτοιων εγγράφων μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να στείλετε σε λάθος άνθρωπο τις περικοπές που σκοπεύει να κάνει η εταιρεία σας στο εργατικό δυναμικό!



Η ασφάλεια του laptop σας πρέπει να είναι η προτεραιότητα σας πάντα. Ποτέ μην το αφήνετε σε κοινή θέα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε καν στο αυτοκίνητό σας. Αν κλαπεί τότε όλα τα εμπιστευτικά σας έγγραφα και πληροφορίες για την επιχείρηση σας έχουν πάψει να είναι εμπιστευτικά.




4. Κατάχρηση του ωραρίου και απώλεια παραγωγικότητας



Το να παίζετε παιχνίδια στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, να σχεδιάζετε τις διακοπές σας ή να κατεβάζετε μουσική είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάχρησης του χρόνου της δουλειάς. Ακόμη και το να βλέπετε το προσωπικό σας ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ίσως να δημιουργήσει πρόβλημα αν ο εργοδότης σας πιστεύει ότι επιδρά αρνητικά στη παραγωγικότητα σας.



Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή της δουλειάς σας για να κάνετε αίτηση σε μια νέα δουλειά ενώ ποτέ μη χρησιμοποιήσετε το e-mail της δουλειάς σας στο βιογραφικό. Αν σας πιάσουν ίσως να χρειαστεί να ψάξετε ακόμη πιο γρήγορα για νέο εργοδότη.




5. Γλώσσα λανθάνουσα…



Ποτέ μη γράφετε το blog σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας όπως επίσης να μη κάνετε σχόλια σε φόρουμ στα οποία η διεύθυνση σας είναι ανιχνεύσιμη. Βέβαια μπορείτε να θέσετε σε κίνδυνο τη θέση σας και να γράφετε από το σπίτι σε κάποιο Blog και λέτε πράγματα που δεν πρέπει για την εταιρία σας. Για παράδειγμα μην “ανεβάσετε” φωτογραφίες από πάρτι της εταιρίας στις οποίες ο εργοδότης σας ήταν μεθυσμένος. Μάλλον δεν θα το διασκεδάσει.



Μη χρησιμοποιείτε παράνομα ή πειρατικά λογισμικά. Ακόμη κι αν σας το προσφέρει ένας τεχνικός της εταιρίας αρνηθείτε. Αν σας πιάσουν κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας και μάλιστα δεν θα υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο τεχνικός σας το εγκατέστησε.




Προστατευτείτε



Η κακή χρήση των υπολογιστών της εργασίας σας μπορεί να σας οδηγήσει στην απόλυση. Ακόμα και μικρά προβλήματα στον υπολογιστή ή στα πνευματικά δικαιώματα μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τέλος της καριέρας σας βγάζοντας σας τη φήμη του ανεύθυνου, του ανάξιου εμπιστοσύνης. Ασφαλίστε με κωδικούς όλες τις σημαντικές πληροφορίες και βγείτε από το λογαριασμό σας στον υπολογιστή όταν απομακρύνεστε έστω και για λίγα λεπτά.



Μάθετε τους κανονισμούς της εταιρίας και προσέξτε ιδιαίτερα τη χρήση του υπολογιστή και την ασφάλεια των εγγράφων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα