Ινδική μετάλλαξη κορονοϊού: Στο κέντρο της Αθήνας το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα

Ινδική μετάλλαξη κορονοϊού: Στο κέντρο της Αθήνας το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Eurokinissi

Και δεύτερο κρούσμα του ινδικού στελέχους εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μία γυναίκα 33 ετών που πρόσφατα ταξίδεψε στο Ντουμπάι.

Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού (στέλεχος Β.1.617.1) εντοπίστηκε στη χώρα μας, αυτήν τη φορά στο κέντρο της Αθήνας. Το θετικό δείγμα ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ , στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για μια γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 23 Απριλίου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της εν λόγω μετάλλαξης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στον ασθενή από τις 16/3. Η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα