Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες απόλυτης καταστροφής, “πνίγηκε” η μισή Ελλάδα – 112 σε πολλές περιοχές, αγωνία για το δεύτερο κύμα

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες απόλυτης καταστροφής, “πνίγηκε” η μισή Ελλάδα – 112 σε πολλές περιοχές, αγωνία για το δεύτερο κύμα
Καταστροφές από την κακοκαιρία "Daniel" στον Βόλο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel μετρά η χώρα, ενώ ένα δεύτερο κύμα βρίσκεται προ των πυλών. Κλειστή η εθνική από Λαμία μέχρι Κατερίνη. Πλημμύρισε η Αττική. "Πνίγηκαν" Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλικός κάμπος. Χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι.

Δεύτερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα, Πέμπτη (07/09), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τη στιγμή που η κακοκαιρία Daniel έχει αφήσει πίσω τις ανυπολόγιστες καταστροφές, τρεις νεκρούς ενώ τουλάχιστον δύο πολίτες αγνοούνται.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας αναμένεται να “χτυπήσει” τις ήδη πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά, ενώ τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Τρεις νεκροί και τρεις αγνοούμενοι

Η κακοκαιρία Daniel, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, άφησε πίσω της και τρεις νεκρούς, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούνται.

Ένας 82χρονος από την Καρδίτσα είναι το τελευταίο θύμα της κακοκαιρίας, τη σορό του οποίου εντόπισε στην περιοχή Ελληνόπυργος κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχειρούσε στο σημείο με 8 πυροσβέστες και 3 οχήματα.

Νωρίτερα, στην περιοχή Πάλτση Μαγνησίας ανασύρθηκε νεκρή μία 87χρονη γυναίκα. Σημειώνεται πως ο πρώτος νεκρός από την κακοκαιρία ήταν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο.

Καταστροφές από την κακοκαιρία "Daniel" στον Βόλο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Από την κακοκαιρία αγνοούνται συνολικά τρία άτομα: ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Δομοκού και ένας 70χρονος στην Πάλτση Μαγνησίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώτος κατευθύνθηκε με το τρακτέρ του προς τις κτηνοτροφικές του εγκαταστάσεις για να φροντίσει τα ζώα του. Από τότε κανείς δεν γνωρίζει κάτι, ενώ οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, αλλά και κατοίκων του χωριού του να τον βρουν απέβησαν άκαρπες.

Επίσης, ένας βοσκός αγνοείται στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Λεύκης Λάρισας (Δήμος Κιλελέρ). Σύμφωνα με πληροφορίες, διέμενε σε τροχόσπιτο, το οποίο καλύφθηκε από τα νερά.

Ζημιές στην Αττική – Διεκόπη η κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το πρώτο κύμα του Daniel στην Αθήνα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (06/09) όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, προκαλώντας κομφούζιο σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στον Μετρό του Ευαγγελισμού εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, με ανθρώπους να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά στους δρόμους, ενώ στο Μοναστηράκι πλημμύρισαν καταστήματα.

Κλειστός παραμένει από χθες το απόγευμα, ο σταθμός του Μετρό «Ευαγγελισμός», λόγω εισροής υδάτων στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού από τις εισόδους.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ συνεργεία της συνεχίζουν να επιχειρούν για την απάντληση των υδάτων, αλλά και τον καθαρισμό όλων των επιπέδων του σταθμού από την λάσπη και τα φερτά υλικά που εισέρευσαν από τα χειμαρώδη νερά που σχηματίστηκαν στη λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης και αφού στην Αθήνα οι άνθρωποι παρασέρνονταν από τα ορμητικά νερά σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης, ήχησε στα κινητά τηλέφωνα μήνυμα από το 112, με την Πολιτική Προστασία να μας ενημερώνει για το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καλώντας μας παράλληλα να περιορίσουμε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Κακοκαιρία Daniel, στιγμιότυπο από Κυψέλη ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Κακοκαιρία Daniel, πλημμύρισε ο Πειραιάς EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: “Σε εξέλιξη ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην περιοχή της Αττικής. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/kataigides”.

Αργά το βράδυ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τη Λαμία έως την Κατερίνη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και των οχημάτων που είναι ακινητοποιημένα σε τμήματα της ΠΑΘΕ.

“Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων”, αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα 112 που εστάλη.

“Πνίγηκαν” Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και Θεσσαλικός κάμπος – Χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι

Την ίδια στιγμή, παραμένει δραματική η κατάσταση σε Πήλιο, Βόλο και Σκιάθο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να “σαρώνουν” και περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Όλοι οι δήμοι Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα κόπηκε επίσης στα δύο, όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Τα πάντα είναι καλυμμένα από λάσπη στο Πήλιο και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και βρίσκονται στη θάλασσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι τεράστες. Έκκληση κάνουν οι κάτοικοι για φάρμακα και βοήθεια.

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Η αγορά του Βόλου παραμένει κλειστή, τα σούπερ μάρκετ δεν άνοιξαν καθόλου, ψωμί δεν παράγουν οι φούρνοι λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού και της έλλειψης νερού.

Οι δρόμοι είναι λασπότοποι, ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο είναι βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά και μεγάλες λεωφόροι βρίσκονται σε μη προσπελάσιμη κατάσταση.

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας που υπερχείλισε σε πολλά σημεία, μετέφερε τόνους λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τα Παλαιά και μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ τα ορμητικά νερά του παρέσυραν πολλές γέφυρες.

Στον Βόλο, που ισχύει για δεύτερο εικοσιτετράωρο απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν βασικές συγκοινωνίες. Δεν εκτελούνται υπεραστικά δρομολόγια, δεν κινούνται τα τρένα, αλλά ούτε και τα ταξί.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια του Αγγελοπούλειου νοσοκομείου, καθώς και το μουσείο του συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Καρδίτσα: Μηνύματα του 112 στους κατοίκους – Εκκενώνονται περιοχές

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφάδες Καρδίτσας το βράδυ της Τετάρτης (06/09) προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Σοφάδες απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της πόλης της Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους λόγω πλημμυρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη.

Παρόμοιο μήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Γ. Καραϊσκάκη και της περιφερειακής Μουζακίου – Άρτας, με το 112 να τους καλεί να απομακρυνθύν προς το κέντρο Μουζακίου λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Μάλιστα, νωρίτερα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, εκδόθηκαν δύο διαφορετικά μηνύματα από το 112, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις ανωτέρω περιοχές.

Με εντολή της Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων επίσης στο Δήμο Δομοκού Φθιώτιδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Εν τω μεταξύ στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων ανατολικά της Καρδίτσας 19 επιβάτες εγκλωβίστηκαν σε λεωφορείο ΚΤΕΛ και άλλοι 15 σε ΙΧ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο για τον απεγκλωβισμό τους.

Τρίκαλα: Υπερχείλισε ο Ληθαίος – 112 στην Πύλη

Η δυνατή νεροποντή που έφερε η κακοκαιρία Daniel στα Τρίκαλα έχει προκαλέσει υπερχείλιση του ποταμού Ληθαίου σε πολλά σημεία του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr, έχουν σπάσει πολλά μικροφράγματα, ενώ αγγίζει πια και τη γέφυρα Αρριανού, στην οδό Καρδίτσας, η οποία έχει κλείσει.

Ο αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Μιχαλάκης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμου Τρικκαίων ερευνούν που υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουν φράγματα του ποταμού για να βρει οδό διαφυγής το νερό και να μη πλημμυρίσει η πόλη.

Το βράδυ της Τετάρτης (06/09) μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Πύλης Τρικάλων προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην Πύλη Τρικάλων απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λάρισα: Πλημμυροπαθείς από Αρμένιο και Σωτήριο μεταφέρθηκαν σε δομή

Πλημμυροπαθείς από τις κοινότητες Αρμένιο και Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ μεταφέρθηκαν στη Λάρισα και το βράδυ της Τετάρτης (06/09) στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, όπου και διανυκτέρευσαν μετά τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους λόγω της κακοκαιρίας.

Πρόκειται για 150 κατοίκους των περιοχών, που θα φιλοξενηθούν σε πρόχειρη δομή στο γήπεδο που ετοιμάζεται με ράτζα και υπνόσακους. Η δομή θα λειτουργήσει με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας και τους εμπλεκόμενους δήμους.

Σημειώνεται, πως η κακοκαιρία συνεχίζεται σε ολόκληρο τον νόμο όπου έχει προκαλέσει πολλά πλημμυρικά φαινόμενα και πολλές ζημιές.

Σε “κόκκινο συναγερμό” η Λαμία – Φουσκώνει ο Σπερχειός

Πολιορκημένη από όλα τα σημεία της βρίσκεται η πόλη της Λαμίας, καθώς όλοι οι χείμαρροι έχουν φουσκώσει οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και πλέον ακόμη και οι πλατείες της έχουν μετατραπεί σε λίμνες, από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με απόφαση της ΑΔ Φθιώτιδας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάθε αυτοκινήτου μέσα στο δήμο της Λαμίας καθώς πλέον οι μετακινήσεις είναι αδιέξοδες, ενώ αποσταλεί και σχετικό μήνυμα από το 112

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν σε χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς οι χείμαρροι μετέφεραν τεράστιους όγκους από φερτά υλικά μέσα στον κάμπο καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους και ο Σπερχειός ποταμός, ο οποίος φούσκωσε επικίνδυνα και εδώ και μερικές ώρες κάτοικοι και επιχειρήσεις που βρίσκονται στη νότια πλευρά της πόλης, εκεί όπου πλημμυρίζει όταν ο Σπερχειός φεύγει από τις όχθες του, έχουν απομακρυνθεί μεταφέροντας είτε τα ζώα είτε τις περιουσίες τους σε ασφαλές μέρος

Δείτε LIVE την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα