Κορονοϊός: Δραματική η εξάπλωση στην περιφέρεια

Κορονοϊός: Δραματική η εξάπλωση στην περιφέρεια
Έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Eurokinissi

Έντονη η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζεται πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων.

Την αγωνία τους αν με το lockdown που ξεκινά σήμερα, θα “φρενάρει” η εξάπλωση της επιδημίας κορονοϊού σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκφράζουν οι υγειονομικές αρχές καθώς χθες Παρασκευή 6/11 είχαμε ρεκόρ περιφερειών όπου εντοπίστηκαν νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν περί τα 1200 νέα κρούσματα σε σύνολο 2382 εγχωρίων, εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν την Παρασκευή rapid τεστ σε διάφορες περιοχές και δείχνει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην πλατεία Δεσκάτης στην περιφέρεια Γρεβενών έγιναν 89 έλεγχοι και βρέθηκαν 28 θετικά (31,5%), στην Πλατεία Λόφου στην Πιερία, 34 έλεγχοι με 8 θετικά (23,5%) και στην Πλατεία Δημαρχείου στο Κίλκις, 741 έλεγχοι με 51 θετικά κρούσματα (6,9%).

Επίσης χθες ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού, τόνισε την εκτεταμένη επιβάρυνση που βλέπουμε και σε άλλες λιγότερο πυκνές αστικές και μη αστικές περιοχές της χώρας στις οποίες καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις πανελλαδική κλίμακα. Παραδειγματικά δε ανέφερε ότι είχαμε στη Δράμα 100 κρούσματα, στη Λάρισα 120, στις Σέρρες 78, στην Ημαθία 62 και στην Καβάλα 61.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι “Η Βόρεια Ελλάδα δέχεται πίεση. Η χώρα μπαίνει σε lockdown. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται σταθερά. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο. Μεταφορές ασθενών σε άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες ακόμα δεν υπάρχουν. Έχω ήδη στείλει στη Θεσσαλονίκη τον Πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου μαζί με τους δύο ΥΠΕάρχες και τους Διοικητές των νοσοκομείων, τους γιατρούς, νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους, ειδικούς παθολόγους”.

Σχετικά με την εξάπλωση εκτός αστικών κέντρων προβληματισμός υπάρχει και λόγω των μετακινήσεων που σημειώθηκαν ενόψει του σημερινού lockdown. Σχετική είναι η τοποθέτηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος επεσήμανε ότι “Προφανώς και μας προβληματίζει όλη αυτή η κινητικότητα. Προφανώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι ενδελεχείς και θα είναι και σαρωτικοί. Και είναι ξεκάθαρο, νομίζω ότι το είπε σήμερα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ότι στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν πρόκειται να περάσει κανείς πίσω που δεν θα είναι μόνιμη κατοικία του. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τις επόμενες τρεις βδομάδες αυτό που χρειάζεται είναι να γίνονται οι ελάχιστες μετακινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σταματήσουμε την διάδοση της πανδημίας”.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα