Κορονοϊός: Πώς εφαρμόζεται το μέτρο των μετακινήσεων με αυτοκίνητο στην Ισπανία

Κορονοϊός: Πώς εφαρμόζεται το μέτρο των μετακινήσεων με αυτοκίνητο στην Ισπανία
Αστυνομικός ελέγχει οδηγό AP Photo/Alvaro Barrientos

Οι τρεις εξαιρέσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την αστυνομία σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων.

Τα έκτακτα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης, με τη μορφή βασιλικού διατάγματος, στην προσπάθεια που γίνεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν αφορούν μονάχα τις ατομικές μετακινήσεις, αλλά και αυτές με το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης, μάλιστα, τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 ως 1.000 ευρώ ανά περίσταση.

Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις που προστέθηκαν στη γενική εντολή προκειμένου να διευκολυνθούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Φερ’ ειπείν ένας γονέας έχει το δικαίωμα να φέρει μαζί του στο ΙΧ το ανήλικο παιδί του, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να το αφήσει σπίτι έως ότου επιστρέψει από τα απαραίτητα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Επίσης επιτρέπεται η παρουσία του οδηγού κι ενός συνεπιβάτη στο ίδιο αυτοκίνητο, αν πρόκειται για άτομο με κινητικές ή νοητικές δυσκολίες.

Αντίστοιχη εξαίρεση ισχύει, εφόσον το δεύτερο άτομο είναι ηλικιωμένο και δεν μπορεί να μετακινηθεί για τις άμεσες ανάγκες του.

Αντιθέτως με το γράμμα του νόμου απαγορεύεται ρητώς η ναύλωση ταξί από δύο άτομα ή ταυτόχρονη μετακίνηση στην εργασία με το ίδιο όχημα. Όπως και η μετάβαση μιας ολόκληρης οικογένειας σε κάποια εξοχική κατοικία.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα