Κορονοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς

Κορονοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ταβέρνα στην Πλάκα Eurokinissi

Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και το πρόγραμμα "Συνεργασία" θα είναι τα δύο βασικά εργαλεία για να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα προβλέπεται η παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το δημόσιο για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης εργασίας (για όσο χρόνο βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς) αλλά και για εργαζόμενους ενταγμένους στο πρόγραμμα “Συνεργασία” μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Σε ό,τι αφορά στην κλιμάκωση των μέτρων ανάλογα με το βαθμό διασποράς του κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο προβλέπεται ότι:

  • Στις κόκκινες περιοχές στις οποίες επιβάλλεται μερικό ή ολικό lock down και για τις επιχειρήσεις οι οποίες αναγκαστικά αναστέλλουν την λειτουργία τους οι εργαζόμενοι μπορούν να τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας . Όσο διάστημα βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς το δημόσιο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, οι οποίες αποδεδειγμένα πλήττονται από κορονοϊό, θα μπορούν να αναστέλλουν μέρος ή το σύνολο των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων τους για το διάστημα που η περιφέρεια που έχουν την έδρα τους και πάντως για διάστημα όχι μικρότερο από 14 ημέρες. Επίσης οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το δημόσιο. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης είναι αυτόματα δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που είναι ακατάσχετη ανεκχώρητη και αφορολόγητη. Οι εργοδότες μετά την λήξη αναστολής οφείλουν να διατηρήσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να εντάσσουν στο πρόγραμμα “Συνεργασία” εργαζόμενους οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης.

Υποχρεούνται επίσης να εντάσσουν σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας (εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό) το 40% των εργαζομένων τους που δεν είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη δήλωση στο ΠΣ Εργάνη του υπουργείου εργασίας τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε εξ αποστάσεως εργασία καθώς και το διάστημα στο οποίο θα βρίσκονται στο καθεστώς αυτό. Κάθε παράβαση θα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 3000 ευρώ.

  • Οι πορτοκαλί κίτρινες και πράσινες περιοχές:

Στις περιοχές υψηλού μέτριου και χαμηλού κινδύνου οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ΚΑΔ πληττόμενων κλάδων έχουν την δυνατότητα για αναστολή συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζόμενων και ένταξη των υπολοίπων στο πρόγραμμα “Συνεργασία”.

Επίσης σε περιοχές «υψηλής» επικινδυνότητας (τις πορτοκαλί) για εξάπλωση του κορονοϊού οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εφαρμόσουν το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας για το 40% του προσωπικού τους που δεν βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Σε περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο μέτριας επικινδυνότητας οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να θέσουν σε εξ αποστάσεως εργασία το 20% του προσωπικού τους που δεν βρίσκεται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Σε περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο χαμηλής επικινδυνότητας (πράσινα) οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να χρησιμοποιήσουν το μέτρο χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων περιπτώσεων.

Και σε αυτές τις κατηγορίες οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που θα βρίσκονται σε εξ αποστάσεως εργασίας καθώς και το χρόνο για τον οποίο θα βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Κάθε παράβαση αυτού του όρου θα τιμωρείται με πρόστιμο 3000 ευρώ .

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα