Μεγάλος Περίπατος: Μπήκαν οι ζαρντινιέρες των 550 ευρώ στην Πανεπιστημίου

Μεγάλος Περίπατος: Μπήκαν οι ζαρντινιέρες των 550 ευρώ στην Πανεπιστημίου
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

Οι ζαρντινιέρες με τα φυτά έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στις λωρίδες που χωρίζουν τον πεζόδρομο από τον δρόμο όπου περνούν αυτοκίνητα. Πόσο κοστίζουν συνολικά.

Τοποθετήθηκαν την Παρασκευή οι ζαρντινιέρες με τα φυτά στην οδό Πανεπιστημίου στα πλαίσια του “Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας” και εν μέσω αντιδράσεων.

Από το Σάββατο το βράδυ θα ξεκινήσει επίσης και η παρέμβαση στο Σύνταγμα με την κάλυψη μέρους του οδοστρώματος και την απόδοση του σε πεζούς και ποδηλάτες.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι νέες λεωφορειολωρίδες σε Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Φιλελλήνων οι οποίες θα συμβάλλουν στον διαχωρισμό της κίνησης ι.χ. και λεωφορείων και σύμφωνα με τις μελέτες θα οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας των λεωφορείων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετηθούν συνολικά στον Μεγάλο Περίπατο 570 ζαρντινιέρες, διαστάσεων 1,5 x 0,5m, και ύψους 50cm.

Με βάση τη σχετική απόφαση που έλαβε στις 27 Μαΐου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, το συνολικά ποσό που προβλέπεται για το έργο ανέρχεται στα 1.108.165,80 ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι 570 ζαρντινιέρες κοστίζουν συνολικά 313.500 ευρώ.

Απαντώντας για το κόστος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έχει αναφέρει οι τιμές είναι σε αυτό το ύψος επειδή πρόκειται για ειδικές κατασκευές, με ειδικές προδιαγραφές αντοχής στην φθορά, τα γκράφιτι και τους βανδαλισμούς και μεγάλο βάρος ώστε να μην μετατρέπονται σε “πολεμοφόδια”.

Οι φωτογραφίες από τις νέες παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου:

Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

 
Τοποθετήθηκαν ζαρντινιέρες στην οδό Πανεπιστημίου Eurokinissi

Το κόστος για τις ζαρντινέρες συνολικά:

-Για 570 ορθογωνικές ζαρντινιέρες από λαμαρίνα, με διαστάσεις 1,5 επί 0,5 μέτρο και ύψος 50 εκατοστά, το ενδεικτικό κόστος για κάθε μια ήταν 550 ευρώ και η προσφορά του μειοδότη 506,55/

-Για 22 ζαρντινιέρες “φοίνικας” με διαστάσεις 3 επί 3 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, το κόστος έπεσε αντίστοιχα από τα 5.000 στα 4605 ευρώ.

-Για 3 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 3,5 μέτρα από τα 4.000 ευρώ ανά τεμάχιο στα 3.684

-Για 2 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 2,5 μέτρα από τα 3.700 ευρώ στα 3407,70

-Για 41 κυκλικές ζαρντινιέρες με διάμετρο 1,5 μέτρα από τα 1.600 ευρώ ανά τεμάχιο στα 1473,60

-Για 5 περιμετρικά παγκάκια για κυκλικές ζαρντινιέρες από τα 5.700 στα 5249,70

-Για 50 ποδηλατοστάτες από μεταλλικό Inox σωλήνα σε σχήμα σπιράλ από τα 390 ευρώ ανά τεμάχιο στα 359,19.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για τις εναλλακτικές διαδρομές μετά και τις παρεμβάσεις στο Σύνταγμα:

Μετά την Βασ. Όλγας και την Πανεπιστημίου όπου ήδη καθημερινά  όλο και περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας χρησιμοποιούν τους διευρυμένους πεζόδρομους και τις ποδηλατικές διαδρομές, ο Μεγάλος Περίπατος της  πόλης κάνει το επόμενο βήμα στην Πλατεία Συντάγματος.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιουνίου ξεκινούν οι παρεμβάσεις στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, που απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας, κάνοντάς την πιο φιλική και πιο ευχάριστη για όσους ζουν κι εργάζονται εκεί αλλά και για τους χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες της. Παράλληλα τίθενται σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Συντάγματος οι παρεμβάσεις αφορούν στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως) όπου θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, θα παραμείνουν τρεις (3) λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία (1) λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων. Επιπλέον, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για στάση λεωφορείων.

 

Με αυτές τις ρυθμίσεις, η κυκλοφοριακή λειτουργία δεν μεταβάλλεται, ενώ διασφαλίζεται η ροή των οχημάτων που εισέρχονται από τις οδούς Σταδίου και Βασ. Γεωργίου Α’, προς την οδό Φιλελλήνων, με δυνατότητα δεξιάς στροφής προς την οδό Μητροπόλεως και αριστερής στροφής προς την οδό Όθωνος, όπως ακριβώς και σήμερα.

Στην παρούσα φάση, από αυτό το οδικό τμήμα θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση και αποβίβαση τόσο τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα φροντίσουν για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκτός από την απόδοση σημαντικού χώρου στους πεζούς, θα διευκολύνουν επίσης την διέλευση από την οδό Ερμού προς το κέντρο της πλατείας, αφού η διάβαση των πεζών θα έχει μικρότερο μήκος.

Εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης για όλους

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

– Μέσω Ακαδημίας

– Μέσω Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης

– Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

– Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

– Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

  – Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

Στην παρούσα φάση σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του Μεγάλου Περιπάτου, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας τους, που διαμορφώνονται στο κέντρο της πόλης έπειτα από πολλά χρόνια (Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Βασ.Σοφίας, Φιλελλήνων και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος). Οι λεωφορειολωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες  ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι επιβάτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τα ταξί που βρίσκονται στον χώρο αναμονής επί της οδού Όθωνοςτα οποία πλέον έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα