Μόσιαλος: Μάσκες μέχρι Ιούλιο – Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου

Μόσιαλος: Μάσκες μέχρι Ιούλιο – Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση του εμβολίου
Πολίτες με μάσκες στην Αθήνα eurokinissi

Όσα δήλωσε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος για το "δρόμο" προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Τι δήλωσε για τη χρήση μάσκας και για τον στόχο της συλλογικής ανοσίας.

Για τις συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα στη χώρα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ του Σαββάτου (29/5) ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Σχετικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο ίδιος τόνισε ότι εάν παραμείνει κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη, τότε θα χρειαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού είτε να έχει εμβολιαστεί μια μία τουλάχιστον δόση είτε να έχει ανοσία, ώστε να υπάρξει κανονικότητα, ενώ σε περίπτωση που επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, το ποσοστό όσων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί ή να έχουν φυσική ανοσία, ανεβαίνει στο 83%.

Ο Ηλίας Μόσιαλος υποστήριξε ότι έχουμε ακόμα “δρόμο”, αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά, καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό, αν και δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων, τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας για αποκλιμάκωση των μέτρων.

“Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα”, ανέφερε.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση, ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δε μπορεί να δοθεί μια σαφής απάντηση, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο.

Ακόμη, τόνισε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δε θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.

“Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο”, εξήγησε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα