Να παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Να παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος
Στιγμιότυπο από τις προσελεύσεις των μελών της Ιεραρχίας της εκκλησίας σήμερα στην Μονή Πετράκη,στην έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος,προκειμένου να συζητηθεί το προσχέδιο για την συμφωνία εκκλησίας Κράτους που προτείνει η Κυβέρνηση.Εξω από την Μονή,βρέθηκαν πιστοί και ένας συνταξιούχος Ιερωμένος που καλούσαν τους Μητροπολίτες να μην εγκρίνουν καμία συμφωνία, Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στον πάγο η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου: Η ιεραρχία δε δέχεται αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών, αποφάσισε όμως να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με το κράτος. Συνεδρίαση με ένταση και αποχωρήσεις δύο Μητροπολιτών

Μετά από μία ταραχώδη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από έξι ώρες και σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις δύο Μητροπολιτών, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε να επιμείνει στην παραμονή των ιερέων στο δημόσιο και να συστήσει επιτροπή που θα συζητήσει τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους.

Ουσιαστικά δηλαδή, η Ιερά Σύνοδος απορρίπτει τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου ως προς το σκέλος της μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά συζητά τα υπόλοιπα δηλαδή την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ωστόσο αν και η ιεραρχία κάνει λόγο για συνέχιση του διαλόγου με το κράτος από την επιτροπή που θα συσταθεί, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να δεχθεί υιοθέτηση μόνο ενός σκέλους της συμφωνίας, αφού εάν παραμείνουν οι κληρικοί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του δημοσίου, ακυρώνεται και η δυνατότητα 10.000 προσλήψεων. Ο πρωθυπουργός άλλωστε όταν ανακοινώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας με τον κ.Ιερώνυμο, είχε σημειώσει ότι πρόκειται για μία συνολική συμφωνία.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου όμως ουσιαστικά σημαίνει και αμφισβήτηση του κ.Ιερώνυμου, ο οποίος φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει σωστά την έκταση των αντιδράσεων.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Το επίσημο ανακοινωθέν της ιεραρχίας αναφέρει:

“Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, στην Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πρό της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Η Επιτροπή επί του Τύπου συγκροτήθηκε από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Ακολούθως, συμφώνως προς την Ημερησία Διάταξη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Ενημέρωσή του με θέμα: «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας».

Μετά από την Ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτής, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Αρχιερείς.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ομοφώνως αποφάσισε:

1. Να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

2. Να αναθέσει στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από Ιεράρχες, Νομικούς, Εμπειρογνώμονες και Εκπροσώπους του Εφημεριακού Κλήρου για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, ο καρπός της οποίας θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση.

3. Να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.”

Ένταση και δύο αποχωρήσεις

Η συνεδρίαση διήρκεσε περισσότερες από έξι ώρες και πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης. Πρώτος αποχώρησε από το συνοδικό μέγαρο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, δηλώνοντας ότι δε θα αλλάξει τίποτα στη μισθοδοσία των κληρικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, από τη Σύνοδο αποχώρησε ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ.

Νωρίτερα όπως ανέφερε το romfea.gr αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, όταν ο Αρχιεπίσκοπος δεν του έδωσε τον λόγο.

Τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.

O Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος υπέβαλε μάλιστα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπόμνημα των κληρικών της Μητροπόλεως του.

Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για λόγους προσωπικούς, όπως είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να συνδέονται με τη σημερινή συζήτηση, αποχώρησε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, προκειμένου να προλάβει την πτήση του.

Σημειώνεται ακόμα ότι λόγω ασθένειας απουσιάζουν από τη σημερινή συνεδρίαση οι μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Κιλκισίου Εμμανουήλ και Λήμνου Ιερόθεος.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 9.00 το πρωί στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριάσεων του Συνοδικού Μεγάρου με την εισήγηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ιεραρχών.

Ο κ.Ιερώνυμος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμα ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Ωστόσο ιεράρχες εξέφρασαν δυσφορία καθώς δεν τους δόθηκε η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου, αλλά δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα