Πονοκέφαλος στην ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές μεταναστών που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία

Πονοκέφαλος στην ΕΛ.ΑΣ. για τους διακινητές μεταναστών που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία
Έλεγχος της Τροχαίας MotionTeam

Απανωτές συσκέψεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, για τους διακινητές μεταναστών που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία στους αυτοκινητοδρόμους.

Απανωτά είναι τα τροχαία δυστυχήματα που έχουν προκαλέσει διακινητές μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με θύματα απλούς πολίτες που από το πουθενά βρέθηκαν να χάνουν την ζωή τους από κακοποιούς διακινητές μεταναστών που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα μπλόκα της Αστυνομίας, κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Στην περιοχή επικρατεί οργή κα αναβρασμός στους πολίτες καθώς νιώθουν εντελώς απροστάτευτοι απέναντι σε αυτή την μάστιγα που έχει συνεχώς θύματα.

Σημειώνεται ότι στην Αστυνομία δεν έχει γίνει ξεχωριστή στατιστική καταγραφή αυτών των περιστατικών καθώς εντάσσονται σε ένα γενικό σύνολο θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα, όμως μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί δύο τέτοια περιστατικά και τους τελευταίους μήνες αρκετά περισσότερα, προκαλώντας τρόμο και δικαιολογημένη ανασφάλεια.

Όμως προκαλούν αντιδράσεις ακόμη και εντός της Αστυνομίας, αφού ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σχετικές προβλέψεις και σχέδια που να τους λύνουν τα χέρια να δράσουν εντός νομίμων πλαισίων.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που για να σωθούν ζωές έχουν χρησιμοποιηθεί π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση διακινητών, όμως υπάρχουν αντιδράσεις για την χρήση τους από την ιεραρχία, καθώς πρώτα πρέπει να μελετηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την χρήση τους και ύστερα να εκπονηθούν συγκεκριμένα σχέδια για το πως, πότε και κάτω από ποιες συνθήκες αυτά θα χρησιμοποιούνται. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να προστατευτούν και οι ζωές των διακινούμενων μεταναστών, όπως και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Η σκέψη ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι να μελετηθεί το νομικό πλαίσιο λοιπόν πρώτα για να βρεθούν ο τρόπος να χρησιμοποιούνται νόμιμα τα καρφιά ως μέτρο και αφού πρώτα έχει διακοπεί η κυκλοφορία για όλους τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και πάντα ως έσχατο μέτρο.

Καρφιά όταν χρειαστεί, αύξηση της αστυνομικής παρουσίας και τοποθέτηση φωτεινών πινακίδων ανά 500 μέτρα

Η κατεύθυνση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να δοθεί άμεσα λύση, με δέσμη μέτρων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η πρόταση Αστυνομικού Διευθυντή της περιοχής για την τοποθέτηση ανά 500 μέτρα, φωτεινών πινακίδων που θα εκπέμπουν εγκαίρως μηνύματα στους οδηγούς να κάνουν δεξιά και να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους, όταν γίνει αντιληπτή η είσοδος ενός αυτοκινήτου διακινητή στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Ένα ακόμη μέτρο που έχει δοθεί οδηγία να ληφθεί είναι η τοποθέτηση μπλόκων της Αστυνομίας και στα ανοδικά ρεύματα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς η επιλογή των διακινητών να μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα έγινε ακριβώς για να αποφεύγουν τα πυκνά μπλόκα της Αστυνομίας στο ρεύμα προς την ενδοχώρα, όπως επίσης να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία σε παρακείμενους δρόμους, παραδρόμους των αυτοκινητοδρόμων και σε σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο, ώστε να ακινητοποιούνται στο μέτρο του δυνατού οι διακινητές, πριν καν προλάβουν να εισέλθουν οδικές αρτηρίες ταχείας κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί ανάλογα ζητήματα από τις καταδιώξεις και η Αστυνομία πλέον όταν διαφεύγουν από μπλόκα οι διακινητές, ακολουθεί μεν τους διακινητές, μέχρι να βρεθεί η ευκαιρία να ακινητοποιηθούν, αποφεύγοντας όμως την καταδίωξη για να μην αναπτύξουν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.

Απανωτές συσκέψεις στο Υπουργείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Η λήψη άμεσων μέτρων για τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου παραβίασης των κανόνων οδικής κυκλοφορίας από λαθροδιακινητές, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή διερχόμενων οδηγών και επιβαινόντων στο οδικό δίκτυο της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Οικονόμου.

Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψε ότι θα εντατικοποιηθεί πάραυτα η αποτρεπτική επιτήρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα διαβιβαστούν άμεσα προτάσεις στην Εταιρεία «Εγνατία Οδό» για αποτρεπτικές τεχνικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και θα εξεταστεί κάθε άλλο πρόσφορο μέσο τεχνικής παρέμβασης, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τα εφαρμοζόμενα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, για την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα, έχουν οδηγήσει τους λαθροδιακινητές σε υιοθέτηση νέων πρακτικών, όπως η μετακίνηση μέσω δευτερευόντων οδών ή και η χρήση του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τις ζωές οδηγών και επιβαινόντων στα οχήματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Έβρου, κ. Σταύρος Κελέτσης, οι Βουλευτές Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, εκπρόσωπος της «Εγνατίας Οδού» και Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Νέα σύσκεψη, όπου ειπώθηκαν οι προτάσεις που προαναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκε πάλι με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων την περασμένη Πέμπτη 3 Αυγούστου και ανάλογα με την πορεία των δεδομένων που θα υπάρχουν, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες συσκέψεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα