Τσακαλώτος: Γι’ αυτο ψηφίσαμε 55 άρθρα του εργασιακού

Τσακαλώτος: Γι’ αυτο ψηφίσαμε 55 άρθρα του εργασιακού
Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίος ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 55 από τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου.

Τη δική του εξήγηση για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 55 άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου έδωσε την Παρασκευή με αναλυτική ανάρτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Οικονομικών τόνισε:

Γίνεται πολύς ντόρος για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει τόσο αρνητική στάση για ένα νομοσχέδιο και ταυτόχρονα να ψηφίζει 55 άρθρα του.

Να εξηγήσουμε κάποια βασικά πράγματα για τα νομοσχέδια και τις ψηφοφορίες:

Τα νομοσχέδια δεν είναι, συνήθως, ένα ενιαίο σύνολο, όπου όλα τα άρθρα εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο. Ίσως θα έπρεπε. Αλλά δεν είναι.

Ένα νομοσχέδιο μπορεί να είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό, αντιδραστικό, λόγος για να πέσει η κυβέρνηση από ένα και μόνο άρθρο του ακόμη και αν συνοδεύεται από 350 θετικά άρθρα.

Έστω ότι η ΝΔ φέρνει αύριο ένα νομοσχέδιο που στα άρθρα 1 και 2 έχει διατάξεις όπου καταργούν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και βάζουν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία.

Έστω ότι -επειδή τους ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία – αυτό το νομοσχέδιο έχει αλλά 350 άρθρα που έχουν θετικές διατάξεις για άλλα ζητήματα.

Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο. Θα είναι λόγος να βγούμε στους δρόμους, να το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι διαφωνούμε με την πλειοψηφία των άρθρων. Με τα 348 άρθρα για τα άλλα ζητήματα συμφωνούμε. Αλλά η ψυχή και η ουσία του νομοσχεδίου είναι τα δύο πρώτα άρθρα.

Αυτό έκαναν και χθες με το εργασιακό. Έφεραν ένα νομοσχέδιου που καταργεί το 8ωρο, προωθεί τις ατομικές συμβάσεις, μειώνει την δύναμη του εργαζομένου με κάθε τρόπο. Για αυτό καταψηφίσαμε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί του συνόλου.

Μαζί με αυτά τα άρθρα όμως, όντως βάλανε και θετικές διατάξεις. 55 για την ακρίβεια. Διατάξεις που ήταν ευρωπαϊκές οδηγίες, διατάξεις που αφορούσαν την προστασία από σεξουαλική παρενόχληση, τον βιασμό και βία στον χώρο εργασίας κλπ.

Η ΝΔ δεν έχει άλλωστε πρόβλημα να δώσει κάποια δικαιώματα σε ατομικό επίπεδο. Αυτό που τους αφορά είναι να κάνουν και ρυθμίσεις και απορρύθμιση στα συλλογικά δικαιώματα ώστε να μην μπορούν συνδικάτα και κινήματα να ανατρέψουνε τα αποτελέσματα της αγοράς.

Αυτό έκαναν χθες. Και για αυτό, αυτές τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα τις καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα