Χαρδαλιάς: Τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε-Δεν τους τηρούμε, μέτρα ξανά

Χαρδαλιάς: Τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε-Δεν τους τηρούμε, μέτρα ξανά
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ Eurokinissi

«Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο στόχο». Με αυτή την φράση του Γκαίτε, θέλησε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, να τονίσει την κρισιμότητα του επόμενου χρονικού διαστήματος, καθώς η νέα καθημερινότητα που βιώνουμε και θα κληθούμε να βιώσουμε, χρειάζεται συνειδητοποίηση και τήρηση των κανόνων από τους πολίτες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα η κατάλληλη θεραπεία για τον κορονοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο εύθραυστη είναι η νέα πραγματικότητα από την Δευτέρα 4 Μαΐου και μετά και στο πόσο εύκολα μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, αν χαλαρώσουμε και αν δείξουμε ανεύθυνη στάση:

«Η νόσος, ο ιός είναι παντού ανάμεσά μας, έτοιμος να εξαπλωθεί τοπικά ή και μαζικά, εκμεταλλευόμενος κάθε λάθος μας, κάθε αδυναμία μας, κάθε χαλάρωση και δικαιολογία απομάκρυνσης από το στόχο. Ένας στόχος που τις επόμενες ημέρες αλλάζει, δεν αλλάζει όμως η επαγρύπνηση μας. Ο στόχος αλλάζει και για να γίνω πιο σαφής, μέχρι σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το σχέδιό μας, το μεγάλο μας καθημερινό στοίχημα είναι και παραμένει ένα. Μένουμε στο σπίτι μας και αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση με πίστη, με υπομονή με καρτερικότητα. Οι Έλληνες έμειναν προσηλωμένοι στο στόχο και θα συνεχίσουν να μένουν μέχρι την Κυριακή στο σπίτι και για αυτό πετύχαμε και πετυχαίνουμε μέχρι αυτή τη στιγμή το σπάσιμο της αλυσίδας, της εξάπλωσης της νόσου. Η κυβέρνηση πήρε δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα. Οι πολίτες μαζικά και με υπευθυνότητα τα τήρησαν. Ο κρατικός μηχανισμός τα επιτήρησε. Προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων. Ενεργοποίησε εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των μέτρων μέσω διαδικασιών της διεξοδικής ιχνηλάτησης και αυστηρής επιβολής των αναγκαίων κατ’ οίκον περιορισμών και σήμερα είμαστε λίγα 24ωρα, εφόσον δεν προκύψει οτιδήποτε αναπάντεχο, από το να περάσουμε στην επόμενη φάση. Και αν η προηγούμενη φάση επιβολής των περιοριστικών μέτρων φάνταζε δύσκολη πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση της σταδιακής άρσης αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη, πιο δύσκολη στη διαχείριση».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

«Από την Δευτέρα 4 Μαΐου το σχέδιό μας, το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται. Από το μένουμε σπίτι, περνάμε στην σταδιακή κινητικότητα, όπου το μείζον, το βασικό, το κρίσιμο είναι ένα: Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης φάσης. Οι πολίτες κινούμαστε, όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες, αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμα τους. Εφόσον τηρηθούν καθολικά τα παραπάνω και με βάσει τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά και με βάσει τις προτάσεις των επιστημόνων μας, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα. Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα».

«Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς. Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή. Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας Υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η Πολιτική Προστασία, όλος ο μηχανισμός της, όλοι εκείνοι που καθημερινά πάλεψαν αυτές τις εβδομάδες έξω από το σπίτι τους για να δικαιωθεί και να περιφρουρηθεί η τιτάνια προσπάθεια αυτών που έμειναν στο σπίτι, παραμένει εδώ και στη νέα φάση, ενισχύεται, επικαιροποιεί τα πρωτόκολλά της, θέτει προτεραιότητες ως προς τις διαδικασίες της, προετοιμάζεται για αυτή τη νέα καθημερινότητα με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα κάθετη εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούργια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας και η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας. Η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένα εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά. Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού μίας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό».

«Είμαστε λοιπόν εδώ σε μία κρίσιμη καμπή εξέλιξης της πανδημίας, μπροστά σε μία νέα φάση, μία νέα καθημερινότητα. Όσο πιο πιστοί παραμείνουμε στην εφαρμογή των κανόνων που συνοδεύουν την σταδιακή άρση των μέτρων, τόσο πιο σύντομα θα προχωρήσουμε στα επόμενα. Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε. Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών. Τόσο απλά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα