Χωρίς ρευστότητα ανοίγει η εστίαση

Χωρίς ρευστότητα ανοίγει η εστίαση
Άνοιγμα της εστίασης ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Επιφυλάξεις από τους επαγγελματίες του κλάδου και για το χρονικό ορόσημο της επανεκκίνησης, που δημιουργεί προβλήματα τροφοδοσίας.

Με εκκρεμότητες και χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα ανοίγει επισήμως η εστίαση στις 3 Μαΐου, μετά από ένα εξάμηνο «λουκέτο».

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να ανοίξουν χωρίς νωρίτερα να έχει χορηγηθεί ρευστότητα ύψους 330 εκατ.ευρώ, κονδύλι που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο δράσης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια κίνησης κατά την επανεκκίνηση. Η σχετική πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα ενεργοποιηθεί στις 6 Μαίου, γιατί τότε αναμένεται να εγκριθεί η σχετική δράση χρηματοδότησης από την Κομισιόν

Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτείται το 7% του τζίρου του 2019, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και στα βασικά κριτήρια είναι η μείωση ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 πάνω από 30%. Σύμφωνα δε με τη ΓΣΕΒΕΕ 4 στις 10 εταιρείες δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα κι ως εκ τούτου χρειάζονται άμεση ρευστότητα.

Πέρα από τη ρευστότητα, οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν την επιφύλαξη τους για σειρά ζητημάτων, από το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας έως και τις προμήθειες τους.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), το άνοιγμα την 3η Μαΐου θα φέρει δυσκολίες στην τροφοδοσία των καταστημάτων, καθώς συμπίπτει χρονικά με μια περίοδο, όπου οι προμηθεύτριες εταιρείες είναι κλειστές λόγω των αργιών του Πάσχα και τη Πρωτομαγιάς.

Οι επαγγελματίες επίσης δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τα επίπεδα ζήτησης αμέσως μετά το Πάσχα, θεωρώντας πιθανότερο το σενάριο της περιορισμένης επισκεψιμότητας. Επιπλέον, προβλέπουν πως με 4 άτομα ανά τραπέζι και αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών δύσκολα θα βγουν τα λειτουργικά έξοδα, γεγονός που πιθανόν θα αναγκάσει τους επαγγελματίες να ανακαλέσουν λίγους εργαζόμενους από τις αναστολές συμβάσεων.

Η επανεκκίνηση με περιορισμό στο ωράριο, μέχρι τις 10.30 το βράδυ (για να υπάρχει ένα μισάωρο για επιστροφή στο σπίτι μέχρι τις 11.00 το βράδυ, ώρα στην οποία διευρύνεται η κυκλοφορία) δημιουργεί πρόβλημα επίσης σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία σε εποχή κανονικότητας ανοίγουν τη συγκεκριμένη ώρα. Γενικώς οι επαγγελματίες θεωρούν ότι το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας λειτουργεί ανασταλτικά στο τζίρο της αγοράς συνολικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα