Αναπτύσσεται δίκτυο πρατηρίων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG

Πρατήριο καυσίμων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (φωτογραφία αρχείου)
Πρατήριο καυσίμων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (φωτογραφία αρχείου) SHUTTERSTOCK

Δημιουργείται νέα εταιρεία από την ΕΛΙΝΟΙΛ και την Blue Grid, για την ανάπτυξη σημείων ανεφοδιασμού.

Κι ενώ η ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αγωγούς, που θα καλύπτει οικιακές, εργοστασιακές και κτιριακές ανάγκες του δημοσίου, υπάρχουν περιοχές που είτε θα αργήσουν να υποδεχθούν δίκτυο με αγωγό, είτε δεν θα το δουν καθόλου.

Και βέβαια, ο τομέας των μεταφορών είναι μια ξεχωριστή, αλλά πολύ σημαντική παράμετρος, εφόσον όλες οι κινήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συγκλίνουν στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο.

Η πλέον ενδεδειγμένη λύση, είναι η μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή, με βυτία, σε πρατήρια καυσίμων. Ήδη, λειτουργούν τέτοια πρατήρια στα Ιωάννινα και στην Ολυμπία Οδό. Ωστόσο, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός πολύ μεγαλύτερου δικτύου, που να καλύπτει μεγαλύτερες ανάγκες μεταφορικού έργου.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, η νέα εταιρεία «BlueFuel», που δημιουργείται από την ΕΛΙΝΟΙΛ και την Blue Grid, την ελληνική εταιρία που πρωταγωνιστεί στην αγορά του Downstream LNG στη ΝΑ Ευρώπη, αναμένεται να δημιουργήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημείων ανεφοδιασμού οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η συμμετοχή της κάθε εταιρείας στη νέα εταιρεία ανέρχεται σε ποσοστό 50%.

Μέσω του κοινού αυτού εγχειρήματος, η «BlueFuel» θα συνδυάσει την τεχνογνωσία της Blue Grid στην προμήθεια και διανομή LNG, με την εμπειρία, τη γεωγραφική παρουσία μέσω του δικτύου πρατηρίων «ελίν» και την οργανωτική ισχύ της ΕΛΙΝΟΙΛ, επιδιώκοντας να αποκτήσει ηγετική θέση στον ανεφοδιασμό οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η «BlueFuel» θα επικεντρωθεί κατά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση βαρέων οχημάτων, κυρίως σε κομβικά σημεία της εγχώριας αγοράς.

Με βάση τα σχέδια και τις σημερινές συνθήκες, εκτιμάται ότι η «BlueFuel» θα είναι σε θέση να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με LNG εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας τους, οι σταθμοί ανεφοδιασμού της «BlueFuel» μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν» θα προσφέρουν στους πελάτες τους πανελλήνια κάλυψη σε LNG.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικό αέριο
SHARE:

24Media Network