Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη πλωτών αιολικών στις ελληνικές θάλασσες

Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη πλωτών αιολικών στις ελληνικές θάλασσες
Ανεμογεννήτριες στη Μάνη Eurokinissi

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, τη στιγμή που η χώρα μας κάνει τα πρώτα βήματα εκπονώντας το θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Με ανεβασμένη ταχύτητα επιδιώκει να κινηθεί το ΥΠΕΝ προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της χώρας μας στα υπεράκτια αιολικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τα υπεράκτια αιολικά, αλλά και για την αποθήκευση, πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή το φετινό Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Κακοκαιρία Μήδεια έδειξε πρόσφατα ότι έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, τη στιγμή που στη χώρα μας οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά. Εντούτοις, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρόλο που οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο οτι η τεχνολογία έχει ωριμάσει και συνεπώς υπάρχουν εφικτές λύσεις.

Βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν, η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και άλλες χώρες.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο. “Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο σε σχέση με Ευρώπη και οι αποφάσεις από εδώ και πέρα θα έχουν γνώμονα τη συντόμευση”, τονίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, θα δοθεί βάρος για πιλοτικά έργα που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν.

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω σοβαρών επενδύσεων που με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των διαχειριστών υπολογίζονται σε 3,5 δις. ευρώ. “Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα”, δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, ο υπουργός θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ. Και σε αυτό το κομμάτι το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιουνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα