Ασφυξία σε βιοτεχνίες και μεταποίηση λόγω αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος

Ασφυξία σε βιοτεχνίες και μεταποίηση λόγω αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος
Καλώδια της ΔΕΗ Eurokinissi

Οι εταιρείες προμήθειας έχουν στείλει επιστολές με τις οποίες οι επαγγελματικοί πελάτες ενημερώνονται ότι ο προμηθευτής τους δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την υπογεγραμμένη σύμβαση, παρά μόνον εάν αυξηθεί η τιμή κιλοβατώρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, κρούει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών σχετικά με τη ραγδαία αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο ενεργειακό κόστος στη Μέση Τάση, ως επακόλουθο των υψηλών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η κούρσα που κάνει το κόστος των ρύπων CO2, αλλά και η παραμονή σε υψηλά επίπεδα των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έχει οδηγήσει τις εταιρείες προμήθειας σε «αμυντικές» κινήσεις, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν από πωλήσεις επί ζημία.

Αφενός μεν οι προτάσεις τους για νέες συμβάσεις προς τις επιχειρήσεις Μέσης Τάσης (όπου δεν υπάρχουν «τιμοκατάλογοι» αλλά συμφωνίες B2B) είναι αυξημένες σε επίπεδα άνω του 20% από ότι πριν λίγο καιρό. Αφετέρου δε, και ίσως το κυριότερο, ζητούν από τις επιχειρήσεις – πελάτες τους να αποδεχθούν την αναθεώρηση προς τα πάνω των συμβολαιοποιημένων χρεώσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα έχουν σταλεί σχετικές επιστολές με τις οποίες οι πελάτες ενημερώνονται ότι ο προμηθευτής τους δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την υπογεγραμμένη σύμβαση, παρά μόνον εάν αυξηθεί η τιμή κιλοβατώρας.

Εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα απολογιστικά κυμαινόμενης τιμής, στη βάση της μεσοσταθμικής χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα ή άλλες μορφές τιμολόγησης συνδεδεμένης με τη χονδρεμπορική τιμή.

Ενδιαφέρον έχει, δε, το γεγονός ότι κάποιοι πελάτες Μέσης Τάσης που επιχείρησαν να επανέλθουν στη ΔΕΗ δεν βρήκαν, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς, ευνοϊκή αντιμετώπιση από την δεσπόζουσα επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι αμυντικές κινήσεις των προμηθευτών είναι ευεξήγητες, το πρόβλημα για τις επιχειρήσεις που συγκροτούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας δεν παύει να είναι υπαρκτό και μεγάλο.

Έρευνα για τη Χαμηλή Τάση

Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις στον τελικό λογαριασμό που πληρώνουν οι καταναλωτές είναι η κυρίαρχη εικόνα στη Χαμηλή Τάση ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων, ενώ στο χορό αυτό μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΗ ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλές, γεγονός που οδηγεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ξεκινήσει διαδικασία συναντήσεων με τις εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών, και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα