Δίκτυα φυσικού αερίου σε νέες περιοχές της χώρας εντός της επόμενης πενταετίας

Διαβάζεται σε 4'
Φυσικό αέριο
Φυσικό αέριο ISTOCK

Συνολικές επενδύσεις της τάξης των 769 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης, σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης του δικτύου φυσικού αερίου, την επόμενη πενταετία.

Την περαιτέρω διάδοση και διείσδυση του φυσικού αερίου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της enaon EDA για την περίοδο 2024-2028.

Συγκεκριμένα, η ενοποιημένη πλέον και υπεύθυνη για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας διαχειρίστρια εταιρεία σχεδιάζει, βάσει του προγράμματος ανάπτυξης, συνολικές επενδύσεις της τάξης των 769 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία με την ανάπτυξη 2.625 χιλιομέτρων νέων δικτύων και 113.663 νέες συνδέσεις.

Οι επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, έργα ασφάλειας και ενίσχυσης του δικτύου, έργα εξοικονόμησης ενέργειας, έργα ψηφιοποίησης καθώς και άλλες επενδύσεις. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα ενσωματώνει επενδύσεις στο σύνολο των περιφερειών της χώρας με τα περισσότερα κεφάλαια να διατίθενται στην Αττική (175.2 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (129.1 εκατ. ευρώ) και η Θεσσαλία (105.5 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η την «μερίδα του λέοντος» των σχεδιαζόμενων επενδύσεων θα απορροφήσουν τα έργα ανάπτυξης και σύνδεσης, δεδομένου ότι αθροίζονται για το σύνολο των 10 περιοχών (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) σε 572.6 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Αττική, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 175.2 εκατ. ευρώ που μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε νέο δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 497 χιλιομέτρων που θα «φέρουν» 24.206 νέες συνδέσεις. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η επέκταση του δικτύου στις περιοχές Μεγαρέων – Νέας Περάμου.

Στη Θεσσαλονίκη, με συνολικές επενδύσεις 129.1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028, ο σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει 277 χιλιόμετρα σε νέο δίκτυο και 10.504 νέα συνδέσεις ως το τέλος της πενταετίας.

Ανάλογου μεγέθους επενδύσεις προβλέπονται στη Θεσσαλία συνολικού ύψους 105.3 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πρόσθετων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης συνολικού μήκους 284 χιλιομέτρων με τις νέες συνδέσεις να φτάνουν τις 10.417 μέχρι το 2028. Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο δίκτυο αφορούν τους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Λίμνης Πλαστήρα, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου και Αργιθέας.

Σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ο προϋπολογισμός της πενταετίας ανέρχεται σε 64.3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ανάπτυξη νέων δικτύων συνολικού μήκους 332 χιλιομέτρων με τις νέες συνδέσεις στις 14.850 και την διείσδυση του φυσικού αερίου στη Δημοτική Ενότητα Σώστου και Δημοτική Ενότητα Ορεστιάδος.

Στη Δυτική Μακεδονία, προβλέπεται η «πύκνωση» του δικτύου σε Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα και Άργος-Ορεστικό, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 58,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 237 χιλιομέτρων νέων δικτύων, που θα «φέρουν» 8.500 νέες συνδέσεις.

Στη περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας, το πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιοχή προβλέπει συνολικές επενδύσεις 51.5 εκατομμύρια ευρώ, 196 χιλιόμετρα σε νέο δίκτυο και 14.262 νέες συνδέσεις. Η μόνη νέα περιοχή που θα ενταχθεί στο δίκτυο αερίου είναι η Στυλίδα.

Ως προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τα σχέδια της enaon EDA προβλέπουν σωρευτικά επενδύσεις της τάξης των 17.2 εκατ. ευρώ, ήτοι 75 χιλιόμετρα σε νέο δίκτυο χαμηλής και μέσης πίεσης, καθώς και 2185 νέες συνδέσεις.

Στη Κεντρική Μακεδονία, οι συνολικές σχεδιαζόμενες επενδύσεις ανέρχονται σε 72.6 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, σε 326 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου με τις νέες συνδέσεις να φτάνουν ως το 2028 τις 15.359.

Εξίσου μεγάλα μεγέθη προβλέπονται για την Ήπειρο με τις συνολικές επενδύσεις σε βάθος πενταετίας να φτάνουν τα 43.5 εκατ. ευρώ με 183 χιλιόμετρα νέου δικτύου, 4.294 νέες συνδέσεις και τις πόλεις Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα να αποκτούν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Στη περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, το 2024 προβλέπεται η σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και εντός του 2025 της πόλης της Πάτρας και των πόλεων του Αγρινίου και του Πύργου. Τα έτη 2025-2028 θα εκτελεστούν έργα επέκτασης και πύκνωσης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τρεις πόλεις καθώς και συνδέσεις καταναλωτών.

Κρήτη

Τέλος, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν και την μεγαλόνησο. Εντός του 2028 σχεδιάζεται να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο πρώτων απομακρυσμένων δικτύων στην Περιφέρεια της Κρήτης, και συγκεκριμένα στους δήμους Ηρακλείου και Χανίων. Η τροφοδότηση των δύο αυτών δικτύων θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα μέσω δύο Σταθμών Υγροποιημένου Αερίου μικρής κλίμακας (LNG), οι οποίοι θα εγκατασταθούν κατά το ίδιο έτος με την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης περιορισμένου μήκους για την πρόσκτηση των πρώτων πελατών.

Η κυρίως ανάπτυξη του δικτύου διανομής στις δύο πόλεις σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί κατά τα αμέσως επόμενα έτη και θα περιγραφεί αναλυτικότερα στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2029. Στο ενδιάμεσο διάστημα, όπως αναφέρεται σχετικά, η εταιρεία θα αιτηθεί σχετική Άδεια Διανομής στην εν λόγω Περιφέρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα