ΕΕ: Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να αποφευχθεί το ενεργειακό χάος

Αγωγοί φυσικού αερίου
Αγωγοί φυσικού αερίου GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν προκαλέσει "τριγμούς", με την ενεργειακή κρίση να αναμένεται να μετατρέψει την καθημερινότητα των Ευρωπαίων σε "εφιάλτη". Οι εναλλακτικές λύσεις των ευρωπαϊκών χωρών.

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας και οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου συνεχίζονται σε μειωμένους ρυθμούς, η Ευρώπη ψάχνει εναλλακτικές λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Βερολίνο στοχεύει να υπογράψει συμβόλαια για προμήθεια LNG από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ Ισπανία, Γαλλία και άλλες χώρες περιέγραψαν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προς αποφυγήν διακοπών ρεύματος.

"Αν όλα πάνε καλά, οι αποταμιεύσεις στη Γερμανία είναι υψηλές και έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η απότομη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία, η οποία προηγουμένως προμήθευε περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο, έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και έχει προκαλέσει φόβους για πιθανές διακοπές ρεύματος και ύφεση.

Σύμφωνα με το Reuters, η γερμανική RWE δήλωσε ότι βρισκόταν σε «καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με το Κατάρ σχετικά με τις παραδόσεις LNG, πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Κόλπο.

Η Γερμανία θα μπορεί επίσης να υπολογίζει στο φυσικό αέριο που θα ρέει από τη Γαλλία από τις 10 Οκτωβρίου περίπου, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE, μετά από ανακοίνωση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι χώρες θα βοηθά η μια την άλλη στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Αν και οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1 έχουν σταματήσει, οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και σημαντικά μειωμένες, συνεχίστηκαν.

Στη Γαλλία, η επικεφαλής του CRE Emmanuelle Wargon είπε ότι εάν ο αγώνας του ενεργειακού ομίλου EDF για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση υποστεί καθυστερήσεις, τα «εξαιρετικά» μέτρα αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικές διακοπές ρεύματος.

"Αλλά δεν θα υπάρξουν περικοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ", είπε στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo.

"Δύσκολος χειμώνας"

Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Reyes Maroto είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για τις ενεργοβόρες εταιρείες να σταματούν τη λειτουργία τους τις στιγμές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να προβούν σε αυτές τις κινήσεις.

Και οι Φινλανδοί προειδοποιήθηκαν από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος.

Αντικατοπτρίζοντας τις αναταραχές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία ο Χάμπεκ είπε ότι το Βερολίνο δεν θα αφήσει τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου όπως η VNG χωρίς εγγυήσεις, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι συνεχίζονται «εστιασμένες» συζητήσεις για τη βοήθεια με τον προβληματικό εισαγωγέα Uniper.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται, δήλωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση ήταν ωμή σχετικά με τις ανησυχίες της. «Από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να έχουμε πρόβλημα, όπως να μην μας παρέχεται ο όγκος αερίου που έχει προγραμματιστεί», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ντουάρτε Κορντέιρο, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία εργάζεται για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Η Πορτογαλία προετοιμάζεται, όπως όλη η Ευρώπη, για έναν δύσκολο χειμώνα», είπε, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με σχέδια για μια κοινή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ και τον καθορισμό των τιμών εισαγωγής.

"Επιστροφή στο χρόνο"

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρεις κατά 85,6%, με τα αποθέματα στη Γερμανία να πλησιάζουν το 90%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Οι μετοχές πρόκειται να επεκταθούν περαιτέρω, υποστηριζόμενες από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και την αύξηση των ροών στη Νορβηγία από αυτήν την εβδομάδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark.

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα της Ευρώπης το 2022 θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

«Η Ευρώπη γυρίζει τον χρόνο πίσω», είπε σε συνέδριο ο Rodrigo Echeverri, επικεφαλής έρευνας της Noble Resources.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φυσικό αέριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηλεκτρική Ενέργεια, Ρωσία, Γερμανία
SHARE:

24Media Network