Φθηνότερο αέριο ζητά από τους Ρώσους η ελληνική κυβέρνηση

Φθηνότερο αέριο ζητά από τους Ρώσους η ελληνική κυβέρνηση
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Το θέμα τέθηκε στη 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενώ σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον Β. Πούτιν.

Το αίτημα της Ελλάδας για φθηνότερο φυσικό αέριο αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της 13η Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι διμερείς επαφές για το θέμα σε επίπεδο εταιρειών, δηλαδή μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, ενώ στη διυπουργική η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τη Gazprom λήγει το 2026 ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζητούν να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021 που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα