Όλο και περισσότερα ζητάνε οι θεσμοί για τα ενεργειακά της αξιολόγησης

Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Nov. 18, 2016 /       ,   18 , 2016
Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Nov. 18, 2016 / , 18 , 2016 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Αντί να υπάρχει σύγκληση, η απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των δανειστών και της ελληνικής πλευράς μεγαλώνει

Σε εντελώς νέα βάση θέτουν πλέον οι δανειστές, με πρωταγωνίστρια την Κομισιόν, την απαίτηση που ούτως ή άλλως είχαν διατυπώσει για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις πριν το χθεσινό Eurogroup οι εκπρόσωποι των θεσμών αιφνιδίασαν την ελληνική αντιπροσωπεία αναφέροντας ότι η πώληση του 40% των μονάδων δεν αποτελεί μόνον την αρμόζουσα εναλλακτική δομική λύση σε σχέση με την αδυναμία των άλλων μέτρων (NOME, πώληση πελατολογίου κ.λ.π), αλλά και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το οποίο έχει καταγραφεί αναλυτικά στο κείμενο – πρόταση που απέστειλαν στους Έλληνες συνομιλητές τους, οι θεσμοί θεωρούν προαπαιτούμενο όρο για να συνεχιστεί σε άλλα ζητήματα η διαπραγμάτευση, να αποδεχθεί η κυβέρνηση την υποχρέωσή της να πουλήσει άμεσα μονάδες της ΔΕΗ, δυναμικότητας ίσης με το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής υποδομής της.

ADVERTISING

Πρέπει βεβαίως να σημειωθεί ότι η ερμηνεία που δίνει η Κομισιόν στην απόφαση του ευρωδικαστηρίου δεν είναι ίδια με εκείνη που δίνει η ελληνική πλευρά. Το ΥΠΕΝ θεωρεί ότι η υποχρέωση που απορρέει από την απόφαση του δικαστηρίου είναι – μόνον - να μην έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να μετάσχει σε οποιαδήποτε μελλοντική παραχώρηση νέων κοιτασμάτων λιγνίτη. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν και συνολικά οι θεσμοί, επέμειναν στην άποψή τους.

Στο κείμενο των θεσμών περιλαμβάνεται μάλιστα και συγκεκριμένο πολύ «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η πώληση των μονάδων (σε 1, 2 ή 3 «πακέτα») θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2018, αφού πρώτα έχουν τηρηθεί συγκεκριμένα βήματα στο μεσολαβούν διάστημα.

Ταυτόχρονα οι δανειστές δεν αποδέχονται να περιληφθεί στη συμφωνία η λύση που έχει προτείνει η ΔΕΗ για πώληση πελατολογίου μέσω θυγατρικών, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Αντίθετα, για την επίτευξη των στόχων, επιμένουν να αυξηθεί δραστικά η ποσότητα του δημοπρατούμενων ποσοτήτων μέσω NOME.

Το ενεργειακό ζήτημα έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Και τούτο διότι, οι πάντες συμφωνούν στην εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή συμφωνία που θα κάνει αναφορά σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, κυρίως από τους νομούς της Δ. Μακεδονίας, έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τέτοια πρόβλεψη.

πηγή φωτογραφίας: sooc

SHARE:

24Media Network