Προμήθεια αερίου από την Αίγυπτο συζητάει η ΔΕΠΑ μετά το μνημόνιο συνεργασίας

Προμήθεια αερίου από την Αίγυπτο συζητάει η ΔΕΠΑ μετά το μνημόνιο συνεργασίας
Εγκατάσταση φυσικού αερίου ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME NEWS

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κ. Ξιφαράς συνοδεύοντας τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, είχε επαφές με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου με αντικείμενο την προμήθεια αιγυπτιακού αερίου.

Νέες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου ανοίγει το MoU που υπεγράφη χθες ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El Molla για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που «κλείδωσε» στο περιθώριο της 6ης υπουργικής συνόδου του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), δημιουργεί ευκαιρίες για εξειδικευμένες συμφωνίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την EGas.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς συνοδεύοντας τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, είχε επαφές με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου με αντικείμενο την προμήθεια αιγυπτιακού LNG (υγροποιημένο αέριο).

Οι συζητήσεις αυτές στη βάση πλέον του MoU, συμβαδίζουν με τη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας. Με στόχο την καθοριστική συμβολή της στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει και προχωρά σε διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Στο 6ο EMGF που διεξήχθη στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 26), συζητήθηκαν οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι του Φόρουμ, καθώς το φυσικό αέριο αναδεικνύεται σε πολύτιμο καύσιμο γέφυρα στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και ειδικότερα σε στρατηγικό όπλο στην πορεία απολιγνιτοποίησης της χώρας μας με ορίζοντα το 2028.

Εν τω μεταξύ η υπογραφή του MoU μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, θέτει τις βάσεις και για τη σύναψη συμφωνιών της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων με την αιγυπτιακή κρατική εταιρεία EGas.

Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που συναντήθηκαν στο Κάιρο και θα εξειδικεύσει τη συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δύο χωρών, με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα