Προχωράει σε διαγωνισμούς ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Προχωράει σε διαγωνισμούς ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Αγωγός φυσικού αερίου shutterstock

Σε αναμονή της συμμετοχής και της Βόρειας Μακεδονίας στο μετοχικό σχήμα, προχωρούν οι διαδικασίες προετοιμασίας ώστε εντός του έτους να αρχίσει η κατασκευή.

Στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την εκκίνηση του project του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης προχωρούν οι μέτοχοι της GASTRADE.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πράσινο» φως αναμένεται να ανάψει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με πιο πιθανό μήνα τον Μάιο.

Οι μέτοχοι, κατά τις ίδιες πηγές, αναμένουν και τις τελευταίες διοικητικές διαδικασίες για την επικύρωση της νέας μετοχικής σύνθεσης της GASTRADE, μετά και την είσοδο των δύο τελευταίων, της Bulgartansgaz και του ΔΕΣΦΑ.

Ήδη ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας ενέκρινες στις 4 Φεβρουαρίου τη μεταβίβαση ποσοστού 20% από την κ. Ασημίνα Ελένη Κοπελούζου στη βουλγαρική εταιρία.

Σύμφωνα και με την απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια πλέον η κ. Κοπελούζου κατέχει το 40% των μετοχών της εταιρίας και οι υπόλοιποι μέτοχοι Gaslog, ΔΕΠΑ Εμπορίας και η βουλγαρική εταιρία από 20%.

Αντίστοιχη απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς εβδομάδες και για τον ΔΕΣΦΑ και πλέον και οι πέντε μέτοχοι θα κατέχουν ποσοστό από 20% ο καθένας. Και ο Διαχειριστής έχει συμφωνήσει με την κ. Κοπελούζου για τη μεταβίβαση μετοχών της που αντιστοιχούν στο 20% της GASTRADE.

Η εταιρία ήδη έχει προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για υποβολή προσφορών που αφορούν στο σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή του Συστήματος Πρόσδεσης (Mooring System) με καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής την 18η Φεβρουαρίου.

Η λήψη της επενδυτικής απόφασης, θα ξεκλειδώσει και τη διενέργεια των αναγκαίων μελετών, όπως τις γεωτεχνικές αλλά και της παραγγελίας του πλωτού σκάφους. Εργασίες οι οποίες θα τρέξουν μέσα στο χρόνο. Οι μέτοχοι έχουν αναγγείλει την ολοκλήρωση του έργου το 2023.

Αναφορικά με το ζήτημα της συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο μετοχικό σχήμα της εταιρίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης, πληροφορίες θέλουν τους μετόχους να είναι καταρχήν θετικοί σε μία τέτοια προοπτική. Αναμένουν βέβαια, λένε οι πληροφορίες, και τις εξελίξεις οι οποίες κινούνται ανάμεσα στη χώρα μας και το γειτονικό κράτος σε διπλωματικό επίπεδο. Πάντως οι παρόντες πέντε μέτοχοι προχωρούν κανονικά όλες τις διαδικασίες για την εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών του FSRU.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα