Ρεύμα – Μονάδες Παραγωγής: Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές

Ρεύμα – Μονάδες Παραγωγής: Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Μεγάλη άνοδος λόγω της πορείας των των τιμών του φυσικού αερίου καταγράφεται στις πλαφοναρισμένες τιμές αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής για τον Αύγουστο.

Τις ανώτατες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι μονάδες με φυσικό αέριο και λιγνίτη για τον Αύγουστο ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως προκύπτει κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου θα έχει τιμή στα 422,39 ευρώ/μεγαβατώρα έναντι 292 ευρώ τον Ιούλιο με βάση την καθορισμένη τιμή της ΡΑΕ. Η πολύ μεγάλη αύξηση κατά περίπου 45% οφείλεται στην περαιτέρω εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου θα αμείβονται με 594,76 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι 408,47 ευρώ τον Ιούλιο.

Στις λιγνιτικές μονάδες, με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΕ, δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Από 208,29 ευρώ η μεγαβατώρα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο η ΔΕΗ θα εισπράξει 205,38 ευρώ.

Η τιμή της ενέργειας που θα παράγεται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ παραμένει, όπως προβλέπεται βάση του νέου πλαισίου, στα 112 ευρώ/MWh όπως σταθερή θα είναι η τιμή στα 85 ευρώ/ MWh για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται μέσω ΑΠΕ.

Τα πλαφόν ανά μονάδα

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ κάθε μήνα, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε από τη Βουλή τον προηγούμενο μήνα, καθοιρίζει με βάση την εκτίμηση κόστους (κόστος ρύπων, εξορύξεων, απόδοση μονάδων, τιμές φυσικού αερίου, κτλ) τις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής και συγκεκριμένα, για τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη,

Παράλληλα, τα όποια υπερέσοδα, δηλαδή η θετική διαφορά μεταξύ της προσδιορισμένης τιμής ανά μήνα και της μέσης τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας παρακρατούνται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που είναι ο εκκαθαριστής, και διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα