Σχέδιο κρατικής επιχορήγησης για φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία

Σχέδιο κρατικής επιχορήγησης για φθηνότερο ρεύμα στη βιομηχανία
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Eurokinissi

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να συνδέσει τις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανικών επιχειρήσεων με την ανάγκη προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε παραλλαγή της πρότασης για επιδοτούμενα «πράσινα» διμερή συμβόλαια της βιομηχανίας, πρότασης που δεν περιελήφθη προς χρηματοδότηση στο φάκελο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει προσανατολιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιτελείς του Υπουργείου πρέπει να επιλύσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα:

  • Το ένα είναι ότι το σχήμα των διαγωνισμών, μέσω των οποίων θα κλειδώνουν οι νέες ΑΠΕ σταθερές ταρίφες (έστω και πολύ μικρότερες από παλιά), έχει περιορισμένη «χωρητικότητα», αφορά δηλαδή περιορισμένη ισχύ, συνεπώς η μεγάλη επενδυτική διαθεσιμότητα που εμφανίζεται σήμερα στις ΑΠΕ πιθανόν θα ανακοπεί αφού θα πρέπει να έχουν πλήρη οικονομική αυτάρκεια από την αγορά, πράγμα δύσκολο (και συνεπώς θα είναι δύσκολη και η χρηματοδότησή τους).
  • Το δεύτερο είναι ότι πρέπει η βιομηχανία, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων η ενεργειακή δαπάνη αποτελεί μεγάλο ποσοστό των λειτουργικών εξόδων τους, να μπορούν να εξασφαλίσουν ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές και με σταθερότητα στο χρόνο.

Με δεδομένο ότι οι κρατικές ενισχύσεις για πρόσβαση των ενεργοβόρων καταναλωτών σε «πράσινη» ενέργεια μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να λάβουν έγκριση από την Κομισιόν, το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται ένα μεταβατικό σχήμα που να δίνει λύση, ταυτόχρονα, στα παραπάνω δύο προβλήματα.

Το υπό διερεύνηση σχήμα στηρίζεται στην εξής φιλοσοφία: Το δημόσιο εξασφαλίζει για τους σταθμούς ΑΠΕ απορρόφηση του παραγόμενου ρεύματος, με σταθερές ταρίφες, για μακρύ χρονικό διάστημα, αλλά όχι για το σύνολο, παρά για ένα ποσοστό και μόνον της «πράσινης» παραγωγής τους (για παράδειγμα το 40%).

Το πλεονέκτημα αυτό θα συνδέεται με την υποχρέωση τροφοδότησης, με ανταγωνιστικούς όρους, παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων της χώρας, πολύ ενεργοβόρων επιχειρήσεων κ.λπ., ενώ θα συνοδεύεται και από άλλες διευκολύνσεις, εγγυήσεις κ.λπ.

Μια τέτοια πολιτική έναντι των ΑΠΕ έχει βεβαίως κόστος. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι ένα μέγεθος διαχειρίσιμο, αφού οι τιμές αποζημίωσης των ΑΠΕ πέφτουν συνεχώς και σύντομα θα κινούνται σταθερά κάτω από τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Στο πλαίσιο του υπό επεξεργασία σχήματος διερευνάται η σκοπιμότητα δημιουργίας Φορέα Χονδρεμπορικής Κοινοπραξίας στον οποίο θα συμμετέχουν οι σταθμοί ΑΠΕ που θέλουν να αξιοποιήσουν τις εγγυήσεις του μοντέλου αυτού.

Όπως προαναφέρθηκε, το νέο σχήμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, με πολλά επι μέρους θέματα να χρειάζονται λεπτομερή μελέτη και τεκμηρίωση, έτσι ώστε μέχρι το καλοκαίρι να είναι εφικτή η παρουσίασή του στην Κομισιόν και να ακολουθήσει η συνήθης διαδικασία των ερωτημάτων και παρατηρήσεων, της προκοινοποίησης κ.λπ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα