Στα ύψη οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος – Κίνδυνος και για τη λιανική

Στα ύψη οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος – Κίνδυνος και για τη λιανική
Πυλώνες της ΔΕΗ Eurokinissi

Μια από τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, η εφαρμογή του λεγόμενου target model στην ηλεκτρική αγορά, έχει φέρει τα πάνω κάτω, αφού εκτόξευσε τις τιμές ρεύματος.

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου μοντέλου της ηλεκτρικής αγοράς (target model) συνοδεύτηκε από προσδοκίες ότι θα υπάρξει τόνωση του ανταγωνισμού και μείωση του κόστους της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Ωστόσο οι τρεις πρώτες εβδομάδες δείχνουν το αντίθετο. Έκτός από το κόστος της προημερήσιας αγοράς, η οποία κυμαίνεται σε μάλλον φυσιολογικά επίπεδα, η νέα αγορά της εξισορρόπησης αυξάνει κατά πολύ τα κόστη και οδηγεί τις τιμές ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Σημειώνεται ότι οι προμηθευτές (ιδίως εκείνοι που δεν έχουν δικές τους μονάδες παραγωγής), έχουν κάνει λόγο για ύπαρξη δομικού προβλήματος στην νέα αγορά εξισορρόπησης, που προκαλεί σε μόνιμη βάση “εξωπραγματικά υψηλό κόστος”.

Το συνολικό ποσό που έχουν κληθεί να πληρώσουν για εξισορρόπηση οι προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι είναι και οι “πελάτες” της χονδρεμπορικής αγοράς, μόνο για αυτές τις τρεις εβδομάδες υπερβαίνει πλέον τα 48εκ. ευρώ όταν με το προηγούμενο καθεστώς ολόκληρο το αντίστοιχο ετήσιο κόστος για όλη την αγορά ήταν περίπου 200εκ. ευρώ.

Είναι δεδομένο πλέον πως αν δεν προβούν το συντομότερο δυνατόν το Υπουργείο και η ΡΑΕ σε διορθωτικές ενέργειες, θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής ρεύματος εντός του επόμενου διαστήματος, ενώ παράλληλα, η βιωσιμότητα του κλάδου της προμήθειας (κυρίως σε ότι αφορά τους μη καθετοποιημένους “παίκτες”) τίθεται εν αμφιβόλω.

Ήδη στη Μέση Τάση τα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι έχουν πάρει την ανηφόρα, ενώ και στη Χαμηλή Τάση αναπροσαρμόζονται οι ρήτρες προκειμένου να συμπεριλάβουν τα αυξημένα κόστη.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή την ώρα, για πανικό και ούτε για εφησυχασμό. Όπως σχολίασε, «το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Αμέσως τις πρώτες ημέρες, που το πρόβλημα παρουσιάστηκε, κινήθηκε η ΡΑΕ, περιμένουμε να κλείσει σήμερα ο κύκλος διαβουλεύσεων της ΡΑΕ και στη συνέχεια, εφόσον κριθεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, δεν θα διστάσουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο του υπουργείου».

“Είχαμε επισημάνει από την αρχή ότι το target model θα περάσει παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα του όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το υπουργείο ζητάει από όλους τους παράγοντες της αγοράς τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Η ΡΑΕ έχει ήδη παρέμβει. Θα παρέμβει όμως αμέσως και το ίδιο το υπουργείο. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αδρανείς τις δυσλειτουργίες” αναφέρουν σχετικά, πηγές του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα