Στην καθαρή ενέργεια πάνω από τις μισές επενδύσεις των Ελληνικών Πετρελαίων

Στην καθαρή ενέργεια πάνω από τις μισές επενδύσεις των Ελληνικών Πετρελαίων
Ελληνικά Πετρέλαια Eurokinissi

"Βαρίδι" για την κερδοφορία του Ομίλου το κόστος εκπομπής ρύπων. Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί μονόδρομο με δεδομένη την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών.

Τρεις προτεραιότητες για τον όμιλο των ΕΛΠΕ κατά το τελευταίο εξάμηνο της χρονιάς έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων απαρίθμησε:

1.  Την ολοκλήρωση των αλλαγών της εταιρικής διακυβέρνησης με ορόσημο την προθεσμία της 16ης Ιουλίου για την ενσωμάτωση των αλλαγών που προβλέπει η νομοθεσία. Ο CEO υπεραμύνθηκε των αλλαγών που εισηγήθηκε το Δ.Σ. και των αποφάσεων των μετόχων λέγοντας ότι «μετά από ένα τέταρτο αιώνα που συμπληρώνουν σε λειτουργία τα ΕΛ.ΠΕ έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές. Μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν στη λειτουργία του ομίλου».

2.  Τη δρομολόγηση του στρατηγικού πλάνου μετασχηματισμού «VISION 2025» του ομίλου με ορίζοντα πενταετίας και δεκαετίας. Προβλέπονται επενδύσεις ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030 και την είσοδο της εισηγμένης σε καινούργιες δραστηριότητες τομέων της νέας ενέργειας.

3.  Η ανάπτυξη στη νέα ενέργεια, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το υδρογόνο, οι ΑΠΕ και η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αποτελεί μονόδρομο με δεδομένη την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που επιβαρύνει τα ΕΛ.ΠΕ και τις άλλες συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σιάμισιης στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο εμβληματικό έργο των ΕΛ.ΠΕ που είναι η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη και η ολοκλήρωση και λειτουργία του στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου έθεσε ως στόχο την εδραίωση της ηγετικής θέσης που έχει η εταιρία στη νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την καθοδήγηση των αλλαγών που συντελούνται στο πλαίσιο της «πράσινης» και ενεργειακής μετάβασης: «Τα ΕΛ.ΠΕ μετασχηματίζονται έχοντας ως σηματωρό το VISION 2025 με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ.

Για το 2021 ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ δύσκολο από πλευράς αποτελεσμάτων, ωστόσο υπάρχει η θετική εξέλιξη της ανάκαμψης της τιμής του αργού που έχουν ανακάμψει στα επίπεδα του τέλους του 2019, ενώ τα περιθώρια διύλισης εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά. Ταυτόχρονα, σημειώσε ο CEO των ΕΛΠΕ ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος εκπομπής ρύπων, φτάνοντας σε νούμερα της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που επιβαρύνουν την κερδοφορία. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι να μετασχηματιστούμε δομικά και να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατέληξε ο κ. Σιάμισιης.

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων μεταξύ άλλων ενέκρινε και την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή και συνολικού ύψους άνω των 30 εκ. ευρώ. Ημερομηνία έναρξης καταβολής του μερίσματος ορίστηκε η 12η Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα