Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι τα projects που θα αντλήσουν κονδύλια

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι τα projects που θα αντλήσουν κονδύλια
Συνέδριο για το φυσικό αέριο Eurokinissi

Σε επτά άξονες περιστρέφονται τα έργα που έχει προτείνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα που μπορεί να απορροφήσει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι θεματικές ενότητες που εστιάζονται οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Εκτελεστική Γραμματεία και την κυβέρνηση συνολικά για τις απευθείας επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι εξής:

1. Κύμα Ανακαινίσεων

Πρόκειται για τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτίρια. Στο επίκεντρο βρίσκεται το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» που είναι πολύ μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό και ένταση ενισχύσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος. Στόχος είναι πλέον με τον νέο σχεδιασμό να καλύπτονται 60.000 κτίρια τον χρόνο, ενώ μέχρι σήμερα από τα προγράμματα εξοικονόμησης είχαν καλυφθεί 130.000 κτίρια σε μια δεκαετία.

Το πρόγραμμα θα αφορά όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τα δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα δεν θα έχει εξάλλου μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης, αλλά και αυτή της ενεργειακής αυτονομίας, μέσα από την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας (φωτοβολταϊκά στις στέγες) και την διαχείριση της ενέργειας με «έξυπνα» συστήματα.

2. Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις και ΑΠΕ

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διαδραματίζουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στο μέτρο που οδηγούν στην δραστική μείωση των ΥΚΩ για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νησιών και επιτρέπουν την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ που διαθέτουν.

Εχει προβλεφθεί μια σειρά συνδέσεων με νησιωτικές περιοχές, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ένταξης δικτύων φυσικού αερίου στον προγραμματισμό.

3. Ηλεκτροκίνηση

Το πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε να χρηματοδοτούνται με εθνικούς πόρους και θα συνεχίσει με κοινοτικούς. Τα στοιχεία από τον πρώτο μήνα που τρέχει το « Κινούμαι Ηλεκτρικά» δείχνουν ότι έχει αγκαλιαστεί από το κοινό. Έχουν πωληθεί περί τα 6.000 οχήματα (με το 80% σχεδόν των πωλήσεων να αφορά ηλεκτρικά ποδήλατα) και έχουν ήδη απορροφηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό, δημιουργώντας δημιουργήσει τζίρο 35 εκατ. στην αγορά. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να αντληθούν επιπλέον πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια σειρά δράσεις όπως είναι η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα παραγωγής μπαταριών και φορτιστών, αλλά και η στήριξη αυτής καθαυτής της ηλεκτροκίνησης, των ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τις δημόσιες μεταφορές (ηλεκτρικά λεωφορεία) τα ταξί και τα οχήματα του τουριστικού τομέα».

4. Δράσεις για την Προστασία της Φύσης

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης -μεταξύ άλλων- για την αναβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, των περιοχών Natura, καθώς και για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων, το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

5. Χωροταξία σε συνδυασμό με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο εκσυγχρονισμός του πολεοδομικού και του χωροταξικού σχεδιασμού αποτελεί προτεραιότητα καθώς συνδέεται τόσο με την ανάπτυξη, όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με το οποίο εκσυγχρονίζονται οι χρήσεις γης και διευκολύνονται οι επενδύσεις.

6. Διαχείριση Στερεών και Υγρών αποβλήτων

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δημοπρατήσει 17 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων έως το τέλος του χρόνου. Δίνεται μεγάλη έμφαση και στην επεξεργασία των βιοαποβλήτων καθώς και στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

7. Απολιγνιτοποίηση

Το masterplan για την απολιγνιτοποίηση θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Για την χρηματοδότησή του θα αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 5 δισ. Ευρώ ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με τους πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία την τελευταία επταετία. Είναι πόροι που θα στηρίξουν επενδύσεις με κατάλληλα επενδυτικά κίνητρα και θα προσδώσουν ισχυρή και βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η βιομηχανία, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία, η εκπαίδευση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα