Τέρμα οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα: Θα μπουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια

Τέρμα οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα: Θα μπουν οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Η Κομισιόν διαμήνυσε ότι η διατήρηση της καθολικής επιδότησης ισοδυναμεί με έμμεσο καθορισμό της τιμής του ρεύματος, που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.

Τη νομοθετική προεργασία για να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο χορήγησης των επιδοτήσεων των καταναλωτών ρεύματος, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, με βάση κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά κλπ, κάνει το ΥΠΕΝ με τροπολογία που κατέθεσε στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να βάλει πολύ χαμηλά τις απαιτήσεις, έτσι ώστε οι περισσότεροι πολίτες να δικαιούνται την επιδότηση και κατά το 2022.

Στην τροπολογία αναφέρεται:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος των τιμολογίων προμήθειας, το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η Περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναψείς μ’ αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία τυχόν ανάκτησης ενίσχυσης αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω Φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης».

Για να συνεχιστεί η επιδότηση των καταναλωτών και κατά το 2022, πράγμα που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων κατά τους πρώτους τουλάχιστον μήνες, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό τουλάχιστον έχει διαμηνύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς σε αντίθετη περίπτωση, η διατήρηση της καθολικής επιδότησης ισοδυναμεί με έμμεσο καθορισμό της τιμής του ρεύματος, που αντίκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα σενάρια για τα κριτήρια αλλά και τους επιλέξιμους καταναλωτές για την επιδότηση, από τον Ιανουάριο και μετά.

Εν τω μεταξύ, μόνιμη παρέμβαση για την ακριβή ενέργεια καθώς «θα πηγαίνει πάνω – κάτω για χρόνια», προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Στόχος του μόνιμου μηχανισμού θα είναι σε περίπτωση που παρατηρείται απότομη αύξηση των τιμών στην ενέργεια, αυτόματα να υπάρχουν παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι στο φυσικό αέριο γίνονται παρεμβάσεις με έκπτωση αλλά και μέσω του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα προϊόντα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα