Ξεκινά να φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο αγωγός TAP

Ξεκινά να φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ο αγωγός TAP
Χάρτης φυσικού αερίου Eurokinissi

4,5 χρόνια μετά την τελετή εγκαινίων στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ένα σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 878 περίπου χιλιομέτρων, ξεκινά την εμπορική του λειτουργία.

Ο ΤΑΡ αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός έργου που προσφέρει δυναμικότητα για τη μεταφορά 10 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς πολλαπλές αγορές της Ευρώπης με διαδρομή που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.

Μέρος των ποσοτήτων που θα μεταφέρονται μέσω του αγωγού θα καταλήγουν όμως και στη χώρα μας, καθώς η ΔΕΠΑ έχει σχετικό συμβόλαιο, γεγονός που αυξάνει τον εσωτερικό ανταγωνισμό, αλλά και δίνει δυνατότητες σε ελληνικές εταιρείες να εξάγουν αέριο προς τις Βαλκανικές χώρες μέσω Βουλγαρίας.

Το σύστημα του αγωγού λειτουργεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας, υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα διπλασιασμού της δυναμικότητάς του.

Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου που αποτυπώνουν τι περιλαμβάνει η κατασκευή του έργου:

  • Ο αγωγός ΤΑΡ διασχίζει την Ελλάδα (550 χλμ.), την Αλβανία (215χλμ.) και την Αδριατική Θάλασσα (105 χλμ.) και εξέρχεται στη στεριά στην Ιταλία.
  • Για τη δημιουργία του τοποθετήθηκαν περίπου 55.000 σωληναγωγοί, συνολικού βάρους 520.000 τόνων – από μέγιστο υψόμετρο 2.100 μέτρα στα βουνά της Αλβανίας ως μέγιστο βάθος 810 μέτρων στην Αδριατική Θάλασσα.
  • Η κατασκευάστρια κοινοπραξία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισ. δολλαρίων με δάνεια που προϋπέθεταν ικανοποίηση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας TAP AG, μία πολυσυλλεκτική ομάδα επαγγελματιών του κλάδου εργάστηκε μεθοδικά και αποτελεσματικά – συχνά σε απαιτητικές συνθήκες – για να παραδώσει, με ασφάλεια κι εντός χρονοδιαγράμματος, μία στρατηγική ενεργειακή υποδομή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα