Ξεκινά και πάλι το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στις στέγες” με 25ετείς συμβάσεις

Ξεκινά και πάλι το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στις στέγες” με 25ετείς συμβάσεις
Φωτοβολταϊκά πάνελ Paul Langrock_Greenpeace

Με Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, και η αδειοδοτική διαδικασία.

Το πρώτο βήμα για την έναρξη του νέου προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες» πραγματοποίησε το ΥΠΕΝ, με την ένταξη σχετικής διάταξης σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση, το οποίο βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εν λόγω ρύθμιση ανοίγει τον δρόμο για την Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα σηματοδοτήσει το «εναρκτήριο λάκτισμα» του προγράμματος. Όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο άρθρο της τροπολογίας, με την Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι, η χρονική διάρκεια του Ειδικού Προγράμματος, η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά εγκατάσταση, η αδειοδοτική διαδικασία στην οποία περιλαμβάνονται o τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και τα αναγκαία δικαιολογητικά, o τύπος και το περιεχόμενο των συμβάσεων συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα αφορά οικιακά φωτοβολταϊκά, συνδεδεμένα σε αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης. Τα συστήματα αυτά θα αμείβονται με σταθερή «ταρίφα», μέσω συμβάσεων 25ετούς διάρκειας. Το ποσό αμοιβής για την παραγόμενη ηλεκτροπαραγωγή θα είναι 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (8,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), όσο δηλαδή προβλεπόταν σε υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2020.

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στον καθορισμό της μέγιστης ισχύος των συστημάτων στα 10 kWp (κιλοβάτ), έναντι 6 kWp που προέβλεπε η υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη «ταρίφα». Με την Υπουργική Απόφαση θα ορίζεται επίσης ο μέγιστος χρόνος που θα «τρέξει» το πρόγραμμα, όπως π.χ. μία 20ετία.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, για ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 kWp, η αμοιβή των 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «μεταφράζεται» σε ετήσιο έσοδο ύψους 1.200 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, το κόστος ενός τέτοιου συστήματος ανέρχεται στα 10.000 με 11.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ).

Επομένως, η απόσβεση αναμένεται σε περίπου 8 χρόνια. Από εκεί και πέρα, δηλαδή για περίπου 17 έτη, ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού θα έχει ένα ετήσιο έσοδο της τάξης των 1.200 ευρώ, για την υπόλοιπη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version