Επιμένει στις καταγγελίες για το “Φουσκωμένο” έλλειμμα

Επιμένει στις καταγγελίες για το “Φουσκωμένο” έλλειμμα
21-9-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ - συνεδριάζει, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τα μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), κ.κ. Νικολάου Λογοθέτη, Γεωργίου Συμιγιάννη, Στέλλας Μπαλφούσια, Ζωής Γεωργαντά, Ανδρέα Φιλίππου και Κωνσταντίνου Σκορδά, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και το έργο της ΕΛ.ΣΤΑΤ.// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατάθεση - μαραθώνιο έδωσε η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά στην εισαγγελέα Π. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι το έλλειμμα διογκώθηκε με τέχνασμα μέσω του υπολογισμού δαπανών των ΔΕΚΟ

Έξι ώρες συνολικά κράτησε η κατάθεση της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, παρόντος και του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγ. Πεπόνη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις καταγγελίες της, για “τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009”.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου, είναι να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών της καθηγήτριας Οικονομετρίας και να εντοπιστεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθηγήτρια, προσπάθησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό της, ότι, δηλαδή, η διόγκωση κατέστη εφικτή, μέσω συνυπολογισμού στις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) και δαπανών των ΔΕΚΟ, κάποιες από τις οποίες, όπως έχει υποστηρίξει η μάρτυρας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού μέσω εργασιακής εφεδρείας.

Η μάρτυρας φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή, αντίκειται στα οριζόμενα από την Eurostat, καθώς δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες και στατιστικές μετρήσεις στις επίμαχες ΔΕΚΟ.

Η προκαταρκτική έρευνα, που κρίνεται σημαντική στο Εφετείο και, για το λόγο αυτό, θέλησε να είναι παρών στην κατάθεση ο κ. Πεπόνης, θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της εισαγγελίας θα περάσουν σύντομα, οι επόμενοι μάρτυρες, που θα κληθούν, όπως πρώην και νυν στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Παρόμοιες καταγγελίες έχει κάνει και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Αρχής, Νίκος Λογοθέτης, που αναμένεται επίσης να κληθεί σε κατάθεση από την κ. Παπανδρέου και ο οποίος διώκεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος.

Προηγήθηκε η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για κλοπή υπηρεσιακών στοιχείων από τον προσωπικό ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όσο και ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παραμένει στη θέση του, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί διόγκωσης του ελλείμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα