Έγκαιρη διάγνωση Αλτσχάιμερ, με εξέταση αίματος

Έγκαιρη διάγνωση Αλτσχάιμερ, με εξέταση αίματος

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα τεστ για την ανίχνευση της νόσους του Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια της

Με μία απλή εξέταση αίματος, υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες, θα μπορεί να εντοπιστεί η νόσος του Αλτσχάιμερ στα πρώτα κιόλας στάδια.

Μέσω της εξέτασης αίματος οι γιατροί θα εντοπίζουν ένα συνδυασμό "δεικτών" στο αίμα, οι οποίοι σε υγιείς ανθρώπους είναι διαφορετικοί.

Οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο Έρευνας του Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι το Πανεπιστήμιο του Nottingham αναπτύσσει τώρα ένα γρήγορο και εύκολο τεστ, το οποίο μπορεί να φέρει πολύ έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Μέσω προσεκτικής ανάλυσης του αίματος από άτομα με τη νόσο, καθώς και εκείνα με πρώιμου σταδίου προβλήματα μνήμης, οι ερευνητές βρήκαν ορισμένους άλλους δείκτες που είναι ενδεικτικοί της ασθένειας.

Οι "ύποπτες" πρωτεΐνες

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εντοπίζουν ορισμένες πρωτεΐνες που συνδέονται στενά με τη νόσο του Alzheimer, όπως η αμυλοειδής και η APOE.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο φαίνεται να έχουν προστεθεί για να αυξήσουν τη δυναμική της δοκιμής.

Ο καθηγητής Kevin Morgan από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των δεικτών που έχουν βρεθεί είναι πολύ ελπιδοφόρος.

"Τα ευρήματά μας είναι ενδιαφέροντα, επειδή δείχνουν ότι είναι τεχνικά δυνατό να γίνει διάκριση μεταξύ υγιών ατόμων και ατόμων με Αλτσχάιμερ, με μια εξέταση αίματος.

Καθώς οι εξετάσεις αίματος είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για την υποβοήθηση της διάγνωσης, είμαστε πραγματικά ενθαρρυμένοι από αυτά τα ευρήματα και τις δυνατότητες που μας προσφέρουν", πρόσθεσε.

Δυνητικά, θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να διαγνωσθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ, πριν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Οι άνθρωποι που θα εξετάζονται θα μπορούν να ξέρουν αν είναι μεσαίου η υψηλού κινδύνου, ώστε να λαμβάνουν και την κατάλληλη θεραπεία.

Αν είναι μεσαίου κινδύνου θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ενώ όσοι είναι υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως  σε ειδικό για πιο λεπτομερείς εξετάσεις.

(Πηγή: BBC)

SHARE: