Η “ανάσα” της Μαύρης Τρύπας: Αστρονόμοι άκουσαν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα – Επιβεβαιώθηκε ο Αϊνστάιν

Η “ανάσα” της Μαύρης Τρύπας: Αστρονόμοι άκουσαν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα – Επιβεβαιώθηκε ο Αϊνστάιν
Αναπαράσταση βαρυτικών κυμάτων στο σύμπαν (Aurore Simonnet/NANOGrav Collaboration) Aurore Simonnet/NANOGrav Collaboration/AP

Επιβεβαιώθηκε ο Αϊνστάιν, έπειτα από έρευνες δεκαετιών, με τους αστρονόμους να ακούν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα χαμηλής συχνότητας. Η "ανάσα" της μαύρης τρύπας.

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν βαρυτικά κύματα ιδιαίτερα χαμηλής συχνότητας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν κρυφές, έως τώρα, πτυχές του σύμπαντος, όπως μεταδίδει το Time. Ειδικότερα, ανακαλύφθηκαν αμυδροί κυματισμοί που προκαλούνται από την κίνηση των μαύρων τρυπών που τεντώνουν “απαλά” και συμπιέζουν τα πάντα στο σύμπαν.

Την Τετάρτη, επιστήμονες ανέφεραν ότι μπόρεσαν να “ακούσουν” αυτά που λέγονται βαρυτικά κύματα χαμηλής συχνότητας, τα οποία προκαλούν αλλαγές στον ιστό του σύμπαντος. Μάλιστα, αυτά δημιουργούνται από τεράστια αντικείμενα που κινούνται και συγκρούονται στο διάστημα.

Το 2015, χρησιμοποίησαν ένα πείραμα που ονομάζεται LIGO για να ανιχνεύσουν βαρυτικά κύματα για πρώτη φορά. Τελικά, μέσω αυτού, αποδείχθηκε ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο. Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτές οι μέθοδοι μπορούσαν να ανιχνεύουν κύματα μόνο σε υψηλές συχνότητες, όπως ανέφερε το μέλος του NANOGrav, Chiara Mingarelli, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο Yale. Αυτοί οι “ήχοι” προέρχονταν όταν σχετικά μικρές μαύρες τρύπες και νεκρά αστέρια συγκρούονται μεταξύ τους, σύμφωνα με τη Mingarelli.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να βρουν πιο χαμηλές συχνότητες και πιθανότατα αυτές μπορεί να προέρχονται από κάποια από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο σύμπαν μας: υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες με μάζα δισεκατομμύρια φορές του ήλιου μας.

Όπως ενημερώνει ο αστροφυσικός Szabolcs Marka, οι γαλαξίες σε όλο το σύμπαν συγκρούονται και συγχωνεύονται συνεχώς. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τεράστιες μαύρες τρύπες στα κέντρα αυτών των γαλαξιών ενώνονται και εγκλωβίζονται σε έναν “χορό”, προτού τελικά καταρρεύσουν μεταξύ τους.

Τα αποτελέσματα που ήρθαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, περιείχαν δεδομένα 15 ετών από το NANOGrav, το οποίο χρησιμοποιεί τηλεσκόπια σε όλη τη Βόρεια Αμερική για να αναζητήσει τα κύματα. Άλλες ομάδες “κυνηγών” βαρυτικών κυμάτων σε όλο τον κόσμο δημοσίευσαν επίσης μελέτες, όπως στην Ευρώπη, την Ινδία, την Κίνα και την Αυστραλία. Οι μελέτες θα συνδράμουν στην καλύτερη κατανόηση της όλης λειτουργίας του Σύμπαντος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα