Κορονοϊός: Κολλάνε οι γάτες - Εμφανίζουν και συμπτώματα

Γάτα με μάσκα
Γάτα με μάσκα SHUTTESTOCK

Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες μπορούν και οι γάτες να κολλήσουν κορονοϊό από τον άνθρωπο, ενώ εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα. Το αντίστροφο ακόμα παραμένει αβέβαιο.

Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό από τους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων n (CDC) των ΗΠΑ.

Το αντίστροφο, δηλαδή να κολλήσει άνθρωπος από γάτα ή άλλο κατοικίδιο ζώο, ακόμη παραμένει αβέβαιο. Ένας μικρός αριθμός ζώων συντροφιάς έχει μολυνθεί παγκοσμίως από τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

ADVERTISING

Η νέα μελέτη αναφέρει τις πρώτες περιπτώσεις δύο γατών στις ΗΠΑ που μολύνθηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Και οι δύο ανήκαν σε ανθρώπους που είχαν COVID-19, συνεπώς θεωρείται σίγουρο ότι αυτοί μετέδωσαν τον κορονοϊό στις γάτες, οι οποίες ανάρρωσαν πλήρως μετά από οκτώ και δέκα ημέρες, αντίστοιχα. Τα συμπτώματα των ζώων ήταν βήχας, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, λήθαργος κ.α.

Η μετάδοση του κορονοϊού από τους ανθρώπους στα ζώα μπορεί να συμβεί περιστασιακά. Τα ζώα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου, αλλά οι άνθρωποι που έχουν COVID-19 θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα τους μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες. Ιδίως τα ζώα συντροφιάς που έχουν διαγνωστεί θετικά στον νέο ιό μέσω τεστ , θα πρέπει να παρακολουθούνται από κτηνίατρο και να απομονώνονται από τους ανθρώπους και άλλα ζώα του σπιτιού μέχρι να αναρρώσουν.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Έρευνες, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network