Μαργκερίτα Χακ: Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Ιταλίδα αστροφυσικό

Μαργκερίτα Χακ: Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Ιταλίδα αστροφυσικό
Google doodle - Μαργκερίτα Χακ printscreen

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της Μαργκερίτα Χακ, της αστροφυσικού στην οποία αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle.

Η Μαργκερίτα Χακ ήταν Ιταλίδα επιστήμονας. Ο αστεροειδής 8558 Χακ, που ανακαλύφθηκε το 1995, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της. Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της Μαργκερίτα Χακ, της αστροφυσικού στην οποία αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle.

Μαργκερίτα Χακ: Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένη στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 12 Ιουνίου του 1922 και οι δύο γονείς άφησαν τη θρησκεία τους για να ενταχθούν στην Ιταλική Θεοσοφική Εταιρεία, για την οποία ο πατέρας της ήταν γραμματέας για μια περίοδο υπό την προεδρία της κομητείας Gamberini-Cavallini.

Ως αθλήτρια όταν ήταν νέα, η Χάκ έπαιξε μπάσκετ και αγωνίστηκε σε αγώνες κατά τη διάρκεια των Διαγωνισμών του Εθνικού Πανεπιστημίου, που ονομάζεται Littoriali υπό το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, όπου κέρδισε τις εκδηλώσεις long jump και high jump.

Παντρεύτηκε τoν Αλντο Ντε Ρόσα στις 19 Φεβρουαρίου 1944 στην εκκλησία του San Leonardo στο Arcetri . Η Ντε Ρόζα ήταν ένας από τους συμπαίκτες της στην παιδική της ηλικία.

Η Χακ παρακολούθησε το Λίσεο Κλασσίκο “Galileo Galilei” στη Φλωρεντία, αλλά το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου την εμπόδισε να συμμετάσχει στις εξετάσεις της.

Το 1945, αποφοίτησε στη φυσική από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με βαθμολογία 101/110. Η διατριβή της στην αστροφυσική αφορούσε τις μεταβλητές του Cepheid, με βάση τις σπουδές της στο Παρατηρητήριο Arcetri και στη συνέχεια υπό τη διεύθυνση του Giorgio Abetti . Η Χακ θεωρούσε την Αμπέτι το μοντέλο της για έναν επιστήμονα, δάσκαλο και διαχειριστή κέντρου επιστημονικής έρευνας.

Στην Ιταλία, η Χακ ήταν γνωστή για τις αντιθρησκευτικές της απόψεις και τη συνεχή κριτική της για την Καθολική Εκκλησία και την ιεραρχία και τους θεσμούς της. Ήταν χορτοφάγος και έγραψε ένα βιβλίο που εξηγεί αυτήν την επιλογή με τίτλο Perché sono vegetariana (Γιατί είμαι χορτοφάγος), ενώ έγραψε επίσης ένα βιβλίο με τίτλο La mia vita in bicicletta (Η ζωή μου με ποδήλατο).

Μαργκερίτα Χακ: Επιστημονική δραστηριότητα

Η Χακ ήταν καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1964 έως την 1η Νοεμβρίου 1992, όταν η Χακ τοποθετήθηκε “εκτός ρόλου” για αρχαιότητα. Ακόμη, ήταν η πρώτη Ιταλίδα που διοικεί το Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Τεργέστης από το 1964 έως το 1987, έφερε στη διεθνή φήμη.

Μέλος των πιο διάσημων σωματείων φυσικής και αστρονομίας, η Μαργκερίτα Χακ ήταν επίσης διευθύντρια του τμήματος αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης από το 1985 έως το 1991 και από το 1994 έως το 1997. Ήταν μέλος της Accademia Nazionale dei Lincei (Ακαδημία φυσικών επιστημών).

Εργάστηκε σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια και ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος ομάδων εργασίας της ESA και της NASA.

Η Χακ έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά και πολλά βιβλία. Το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο Cortina Ulisse για το επιστημονικό της έργο.

Το 1978, η Μαργκερίτα Χακ δημιούργησε το περιοδικό L’Astronomia του οποίου το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1979.

Μαργκερίτα Χακ: Τα τελευταία χρόνια

Η Χακ πέθανε στις 29 Ιουνίου 2013 στις 4:30 π.μ. στο νοσοκομείο Cattinara στην Τεργέστη . Είχε νοσηλευτεί για μια εβδομάδα για καρδιακά προβλήματα, από τα οποία υπέφερε για περίπου δύο χρόνια. Είχε αρνηθεί να κάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Ο σύζυγος της Χακ, Αλντο Ντε Ρόσα, πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου 2014, λόγω επιπλοκών της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η Χακ άφησε την προσωπική της βιβλιοθήκη, που περιείχε 24.000 βιβλία για την αστρονομία, στην πόλη της Τεργέστης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα