Ο Ιούλιος Καίσαρας δεν ήταν επιληπτικός

Ο Ιούλιος Καίσαρας δεν ήταν επιληπτικός

Νέα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν την θεωρία του Πλούταρχο πως ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις.

Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος είχε καταγράψει ότι ο Ιούλιος Καίσαρας βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Αυτή ήταν η ιατρική του διάγννωση και αυτή είχε επικρατήσει μέχρι τώρα στην ιστορία.  Αυτό μέχρι τώρα όμως καθώς επιστήμονες στη Βρετανία έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα ο διάσημος ρωμαίος στρατηγός είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά και δεν ήταν επιληπτικός.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο  νευρολογικό περιοδικό "Neurological Sciences"  από γιατρούς του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Φραντσέσκο Γκαλάσι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα  Guardian, οι γιατροί του  Imperial College μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιούλιου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής.

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούσαν τον 8Ιούλιο Καίσαρα φαίνεται να ήταν ζαλάδες,ίλιγγοι, , αναισθησία των κάτω άκρων-γι' αυτό και έπεφτε συχνά κ.α. Μάλιστα στην μάχη της Θάψου (46 π.Χ.), κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τους άνδρες του για να σωθεί. Γι' αυτό το επεισόδιο, ο βιογράφος του Πλούταρχος εκτιμά ότι οφειλόταν σε επιληπτική κρίση.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων αιώνων ακούστηκαν διάφορες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η πιθανότητα να είχε κολλήσει ελονοσία ή να είχε προσβληθεί από κάποια εγκεφαλική παρασιτική νόσο κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Ωστόσο κατά τον Γκαλάσι: ''Όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα στη ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με την υπόθεση πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν στοιχειοθετείται. Η θεωρία μας είναι απλούστερη και πιο λογική''.

Ο Ιούλιο Καίσαρας λοιπόν πιθανότατα έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο. Το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και στοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, κάτι που συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικά, φαίνεται να ενισχύει τη νέα υπόθεση.

Την τάση για για εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω κληρονομικότητας ενισχύει επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, τόσο ο πατέρας του Καίσαρα, όσο και ένας άλλος πρόγονός του, πέθαναν ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία, ενώ έβαζαν τα παπούτσια τους.

Την ρωμαϊκή εποχή, η επιληψία θεωρείτο «ιερή» ασθένεια και αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί προτιμήθηκε η θεωρία περί επιληψίας στην περίπτωση ενός «ιερού τέρατος» όπως ο Ιούλιος Καίσαρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network