Η μπηχτή του Σκανδαλίδη στην Καϊλή για το Κατάρ και 9 “μύρια” που (ίσως) πάνε “συστημένα”

Στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά» Κατάρ απάντησε το ιστορικό στέλεχος του Κινήματος ενώ κάπως περίεργα βαδίζει ένας διαγωνισμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται

Στο “κατώφλι” των εορτών, στις 10/12, με βάση πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ οργανώνει τη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής για τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια. Εν τω μεταξύ, η στήλη, μαθαίνει ότι “φουλάρει” μηχανές ο οργανωτικός μηχανισμός, που έχει “στήσε锨η νέα ηγεσία καθώς “μυρίζουν” εκλογές.

Η μπηχτή Σκανδαλίδη στην Καϊλή

Μια και λέγαμε για το ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι πολύ έμπειρο πολιτικό στέλεχος και οι αναφορές στις ομιλίες του δεν γίνονται χωρίς λόγο.

Έτσι χθες μιλώντας για τον προϋπολογισμό είπε πως «χώρες που εξασφαλίζουν υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες τους είναι οι χώρες όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί είναι ώριμοι και σοβαροί. Διότι και το Κατάρ, για παράδειγμα, που είναι από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως είναι πολύ ψηλά σε κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά δεν είναι ακριβώς υπόδειγμα δημοκρατίας και σύγχρονου κράτους δικαίου, σύμφωνα με τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα για το αιματοβαμμένο μουντιάλ και τους χιλιάδες νεκρούς μετανάστες εργάτες».

Προφανώς η αναφορά δεν είναι άσχετη από τις πρόσφατες δηλώσεις της Εύας Καϊλή που αποκάλεσε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργατικά δικαιώματα».

Απευθείας ανάθεση 9 εκατομμύρια;

Σε απευθείας ανάθεση πάει, ως φαίνεται, ο διαγωνισμός για την προμήθεια καμερών για την καταγραφή εικόνας και ήχου σε δημόσιους χώρους που αναμένεται να προμηθευτεί η Ελληνική Αστυνομία. Η σχετική απόφαση – πρόσκληση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα καλεί μια και μόνη εταιρεία να καταθέσει πρόταση. Όμως η δαπάνη με το ΦΠΑ ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Άραγε είναι σύννομη η επιλογή να μη γίνει διεθνής διαγωνισμός μια και είναι και σε ένα εύλογο ύψος…

Η διπλωματία στις καφετέριες

Μια ενδιαφέρουσα παραδοχή ακούσαμε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με το ότι επί δυο χρόνια η κυβέρνηση ασκούσε διπλωματία σε …καφετέριες.

Όπως ανέφερε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Κοσσόβου «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2019, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών συναντιόντουσαν με τους εκπροσώπους του εμπορικού γραφείου του Κοσόβου σε καφέ πέριξ της πλατείας Συντάγματος. Δεν είχαμε οργανωμένο πλαίσιο επαφών». Προσθέτοντας πως πια «έχουμε καλλιεργήσει τις επαφές με την κυβέρνηση του Κοσόβου και έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις».

Γιατί όλα αυτά; Επειδή η κυβέρνηση βλέπει τι γίνεται διεθνώς με το Κόσσοβο και τις πιέσεις περί αναγνώρισής του. Όπως όμως διαβεβαίωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «δεν έχουμε μεταβάλλει την κεντρική μας θέση». Τονίζοντας πως πλέον «έχουμε οργανωμένο πλαίσιο επαφών, χωρίς να διακινδυνεύσουμε ούτε στο ελάχιστο την πολυετή και βαθιά σχέση που έχουμε με τη Σερβία».

Πάντως να παρατηρήσουμε πως αυτά τα «ήξεις-αφίξεις» σε περιόδους σκληρής πόλωσης Δύσης –Ρωσίας δημιουργούν ερωτηματικά. Μάλιστα θα είχε ενδιαφέρον η θέση που έχει επ’ αυτών η καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ, μια και επί κυβέρνησης Καραμανλή η ελληνική εξωτερική πολιτική αντιστάθηκε σθεναρά σε πιέσεις για το ζήτημα αυτό.

Όταν ο Σάκης Ρουβάς έμαθε την… περιφέρεια του Κώστα Τσιάρα

Η παρουσία του Κώστα Τσιάρα, υπουργού Δικαιοσύνης, με μια σύντομη Ομιλία, σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού “ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” για τις βραβεύσεις από διεθνείς φορείς των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας της εταιρείας “Θεόνη”, που παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό κι έχει έδρα το Μουζάκι Καρδίτσας ήταν αφορμή για τον Σάκη Ρουβά, brand ambassador της εταιρείας και συντονιστή της όλης γιορτής, για να μάθει τον τόπο καταγωγής του υπουργού. Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην εταιρεία, του τόπου καταγωγής του και που με αφετηρία το Μουζάκι εξάγει το 25% της παραγωγής της σε όλο τον κόσμος υλοποιώντας ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκ. ευρώ. “Να που μάθαμε και την πατρίδα του κ. Τσιάρα” ανέφερε ο δημοφιλής καλλιτέχνης. Μένει να φανεί εάν αυτό θα έχει και αποτύπωμα στην τοπική κάλπη μέρες που έρχονται…

Η παρέλαση υπουργών και ο Άδωνις

Σε καμία σχεδόν επένδυση που ανακοινώνεται τις τελευταίες μέρες δεν λείπουν μέλη της κυβέρνησης. Πρώτος βέβαια ο κ. Αδ. Γεωργιάδης που δε χάνει την ευκαιρία να τονίσει ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον από το 2019 και μετα. Είτε στη Rafarm, που εγκαινίασε νέο της υπερσύγχρονο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Rafarm στην Παιανία ενταγμένο στο πενταετές (2021-25) επενδυτικό της πλάνο ύψους 65 εκατ. Είτε στα εγκαίνια της νέας μονάδας την καινοτόμου κρητικής εταιρείας παραγωγής εύκαμπτων πλαστικών συσκευασιών MEGAPLAST στη Θήβα, μέρους ενός φιλόδοξου προγράμματος που έως το 2026 θα έχει επιπλέον βάλει στην εθνική οικονομία 40 εκατ. ευρώ, ο λαλίστατος υπουργός, που ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει και την πλήρη ευθύνη των επενδύσεων, δε χάνει ευκαιρία να τονίσει πόσο φιλοεπενδυτική είναι η κυβέρνηση. Λες κι όλες οι προηγούμενες ¨”πυροβολούσαν” τους επενδυτές διώχνοντας τις επενδύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα