Η σιωπή του Χρυσοχοΐδη και το “από πού πήρε το ΚΚΕ”

Διαβάζεται σε 3'

Όταν η ανάγνωση των αριθμών δεν ευνοεί τις εύκολες αναλύσεις και τα 10 (τηλεοπτικά) δεύτερα που έμεινε σιωπηλός ο υπουργός υγείας

Η σιωπή του Χρυσοχοϊδη

Είναι αλήθεια πως είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε σε τηλεοπτικό πάνελ υπουργό της Νέας Δημοκρατίας να απαντά σε πρόκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την …απόλυτη σιωπή. Το έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και μάλιστα στον «αέρα» του ΣΚΑΙ.

Για να είμαστε ακριβείς για περίπου 10 δευτερόλεπτα (που είναι τεράστιος τηλεοπτικός χρόνος) ο υπουργός Υγείας ήταν «μουγγός» όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε το ερώτημα σχετικά με το αν οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης πρέπει να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο στον Αχιλλέα Μπέο για τους τραμπουκισμούς του και την χειροδικία σε πολίτη.

Η άνοδος του ΚΚΕ

«Διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτές που ενίσχυσαν το ΚΚΕ». Αυτή ήταν η «ανάγνωση» που έγινε σχεδόν αυτόματα από τους περισσότερους δημοσιολόγους με βάση την εικόνα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Μόνο που αυτό δεν φαίνεται επαρκές για να εξηγήσει το φαινόμενο της μεγάλης ενίσχυσης του κόμματος του Δημήτρη Κουτσούμπα. Έτσι έδειξαν τουλάχιστον τα αριθμητικά στοιχεία.

Αρχικά να πούμε πως η μεγάλη άνοδος του ΚΚΕ καταγράφθηκε στα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αττική. Εκεί όπου ο Πρωτούλης φαίνεται να είχε άνοδο 8-9 μόνάδων σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογες και ο Νίκος Σοφιανός 7 μονάδες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του δήμου Αθήνας. Αντίστοιχα οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ 3 και 5 μονάδων.

Οπότε το θέμα μάλλον απαιτεί …περισσότερο ψάξιμο.

Η Δόμνα για το ΚΚΕ

Πάντως α υποβαθμίσει την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ που καταγράφθηκε στις περιφερειακές και δημοτικές θέλησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Δείγμα του ότι το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας ασχολήθηκε και με αυτή την πλευρά της εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση που εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, λοιπόν, η άνοδος του ΚΚΕ οφείλεται στα υψηλά ποσοστά της αποχής που καταγράφθηκαν σε όλες τις κάλπες. Αιτιολόγησε μάλιστα την αποτίμησή της αυτή με την φράση «τo KKE γνωρίζουμε ότι συσπειρώνει τον κόσμο του».

Μόνο που αυτό παράλληλα συμβαίνει πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα (συμπεριλαμβανομένης της Ν.Δ) δεν τον συσπειρώνουν. Τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελαν.

Τους φάνηκε μικρό

Μικρό φάνηκε στην Νέα Δημοκρατία το ποσοστό που συγκέντρωσε ο καταδικασμένος «χρυσαυγίτης» Κασιδιάρης. Χορωδιακά τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που μίλησαν δημόσια αποτίμησαν ως θετικό το ότι έμεινε κάτω από το 10%.

Μάλιστα δεν έλειψαν κι αυτοί – όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης- που απέδωσαν το γεγονός αυτό στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Δηλαδή στο ότι η Ν.Δ …δεν έκανε τίποτε και δεν πήρε κανένα θεσμικό μέτρο για τον περιορισμό των νεοναζί.

Στην κυβέρνηση προφανώς ξεχνούν ποια είναι η εικόνα των συσχετισμών και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Βουλή. Όπως και συνολικά την απήχηση της ακροδεξιάς που συνεχώς καταγράφεται. Όμως τα αποτελέσματα αυτών των συνθηκών η Ν.Δ θα είναι η πρώτη που θα τα καταλάβει. Και μάλιστα στο εσωτερικό της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα