O “κόκκινος Σκρέκας” και κάτι σύννεφα στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει πως συμφωνεί με τις αναλύσεις του ΚΚΕ για την ακρίβεια και οι απόψεις Κασσελάκη για τις πολιτικές συμμαχίες δημιουργούν τριγμούς

Εξοπλισμοί

Από εξοπλισμούς …άλλο τίποτε. Αυτήν την αίσθηση έδωσε χθες ο Νίκος Δένδιας όταν δήλωσε πως σύντομα θα ενημερώσει την Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα 2020-2030.

Μεταξύ άλλων ακούσαμε για F-35, F-16 Viper, Rafale, φρεγάτες Constellation, φρεγάτες ΜΕΚΟ, νέα γενιά υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, δωρεάν (;) φρεγάτες από τις ΗΠΑ, πλοία LCS.

Αυτά παρότι ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε πως «πρέπει οτιδήποτε σχεδιάζουμε να έχει δημοσιονομική διάσταση και να μπορεί να υπηρετηθεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» προσθέτοντας πως «έχουμε ένα πολύ στενό «δημοσιονομικό κουστούμι».

Το όλο κλίμα πάντως μυρίζει …έξοδα. Και όταν πρόκειται για εξοπλισμούς δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες.

Διαφώνησε

Με το γνωστό λατινικό ρητό «Si vis pacem, para bellum» διαφώνησε στην χθεσινή ομιλία της στην Βουλή και σε νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας η Σία Αναγνωστοπούλου της Νέας Αριστεράς.

Αφορμή υπήρξε η συζήτηση που εγέρθηκε περί εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τα περισσότερα κόμματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να «γνέφουν καταφατικά» σε λογικές αύξησης των εξοπλισμών. «Όποιος θέλει την ειρήνη προετοιμάζεται για την Ειρήνη. Όποιος θέλει πόλεμο προετοιμάζεται για τον πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως εκτός από τον Λατίνο συγγραφέα Βεγέτιο στον οποίο αποδίδεται το ρητό, η Σία Αναγνωστοπούλου τα έβαλε και με …πιο σύγχρονους. Όπως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Αν και δεν τον ονομάτισε σχολίασε πως «δεν υπάρχει πατριωτική αριστερά. Υπάρχει αριστερά» προσθέτοντας πως «θέματα πατριωτισμού δεν πρέπει να μπαίνουν από κάποιους χώρους που οι άνθρωποί τους στο παρελθόν υπέφεραν».

Οτιδήποτε

Τελικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να πείσει πως αντιμετωπίζει την ακρίβεια. Ακόμη και να …συμφωνήσει με το ΚΚΕ!

Το έκανε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, στην Βουλή και στην συζήτηση νομοσχεδίου για την προστασία του καταναλωτή. Όπως δήλωσε «ο μόνος, ο οποίος είπε την αλήθεια εδώ μέσα είναι ένα Κόμμα το οποίο δεν ασπάζεται την Ελεύθερη Οικονομία ούτε τον Καπιταλισμό. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος».

Προσθέτοντας πως «αναφέρθηκε σε πολλά αίτια. Το κόστος το ενεργειακό, το κόστος το χρηματοοικονομικό, το μισθοδοτικό, των πρώτων υλών. Τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και τα κενά που δημιουργούνται στην Εφοδιαστική Αλυσίδα μεταξύ παραγωγής, προμήθειας και κατανάλωσης, τα οποία μπορεί να οφείλονται στις καιρικές συνθήκες ή μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια, όπως για παράδειγμα σε πολέμους και σε αυτό που γίνεται στη Διώρυγα του Σουέζ».

Μόνο που η συμφωνία ήταν a la carte. Αφού ως γνωστό το ΚΚΕ έχει τις γνωστές του θέσεις για μειώσεις φόρων, πλαφόν τιμής στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και μεγάλες αυξήσεις μισθών. Μέτρα με τα οποία προφανώς διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία.

Συγκλίσεις

Η Όλγα Γεροβασίλη είναι βέβαιο ότι άκουσε ή διάβασε την πρόσφατη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί όπου απέκλεισε κάθε συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ και στράφηκε προς την Πλεύση Ελευθερίας. (Η οποία παρεμπιπτόντως δεν φαίνεται να έχει όρεξη να ανοίξει τέτοιες συζητήσεις).

Έτσι λοιπόν έχει ξεχωριστή σημασία η απάντησή της αντιπροέδρου της Βουλής όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ανασύστασης του χώρου της κεντροαριστεράς. Όπως δήλωσε «οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι εφικτές και επιθυμητές.  Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντώνται με ανάλογες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς και αυτό έχει μία λογική ερμηνεία».

Διευκρίνισε πάντως πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε όμως μπροστά από την κάλπη. Η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι και το έναυσμα για την εμφάνιση στην ελληνική κοινωνία της προοδευτικής εναλλακτικής  για τις επόμενες εθνικές εκλογές»

Είναι εμφανές ότι οι μετεκλογικές συζητήσεις στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνον …χαλαρές δεν θα είναι. Ιδίως όταν και άλλα στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει διαφορετικές προσεγγίσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα