Τα φάλτσα της Μενδώνη και η Λογική του Θεού

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτει θεολογικά ερωτήματα στο κοινοβούλιο και η υπουργός Πολιτισμού προβληματίζει την υπουργό Τουρισμού

Η Όλγα και τα… φάλτσα της Μενδώνη

Η υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής σε κοινόχρηστους χώρους, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, έβαλε στο στόχαστρο ξανά τη Λίνα Μενδώνη και μάλιστα όχι μόνο της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην Όλγα Κεφαλογιάννη, που έχει πάντα ευαισθησία με τα θέματα πολιτισμού.

Κανείς βέβαια δεν διαφωνεί με τη στήριξη του ελληνικού ρεπερτορίου αλλά θα πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν κρατική παρέμβαση στην αγορά με πρωτοβουλία φιλελεύθερης κυβέρνησης και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Επιπλέον,  αντίκειται στο «Άρθρο 10 – Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Ελευθερία έκφρασης» της ΕΣΔΑ

Η ιστορία ξεκινάει από την αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να θεσμοθετήσει σωστά και να θωρακίσει τη συλλογική διαχείριση και αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι πάει να λυθεί με λάθος τρόπο.

Προφίλ

Μοιάζουν τελικά να επιβεβαιώνονται όσοι πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί για να συνεχίσει την οικοδόμηση του προφίλ ενός «Δυτικού Πρόθυμου Ηγέτη». Η επίσκεψη στην Οδησσό προφανώς προς τα εκεί δείχνει.

Άραγε όμως στην «μεγάλη εικόνα» δεν μπορούν να ενταχθούν και άλλες κινήσεις του πρωθυπουργού; Έστω κι αν αφορούν – σε μια πρώτη ανάγνωση- το εσωτερικό της χώρας.

Το πρόβλημα όμως είναι πως ανεξαρτήτως του τι σχέδια έχει για το μέλλον (του) ο Κυριάκο Μητσοτάκης οι πράξεις του στο παρόν αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε μία πολύ ζόρικη περίοδο μάλιστα που πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αναθεωρούν τον «ενθουσιασμό» τους για την ουκρανική κυβέρνηση.

Ξεχώρισαν

Πολλά κι ενδιαφέροντα ακούστηκαν στην συζήτηση σχετικά με την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έγινε στην Βουλή. Εκεί όπου οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί συμβατότητας με το άρθρο 16 …εκτέθηκαν. Όμως την παράσταση «έκλεψαν» οι ατάκες του Παναγιώτη Δουδωνή και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως με βάση τα κυβερνητικά επιχειρήματα «πρέπει να πούμε ότι επιτρέπονται εκτός από τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατ’ εσάς και τα μη κερδοσκοπικά βασανιστήρια και η μη κερδοσκοπική γενική δήμευση, γιατί να μην το πάμε και εκεί;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς πάντως το πήγε ακόμη παραπέρα. Ρώτησε τον Κυριάκο Πιερρακάκη «αν πιστεύετε ότι ο θεός, ο παντοδύναμος, δεσμεύεται από τους κανόνες της λογικής». Λέγοντας πως «στον μεσαίωνα και στη θρησκεία των Εβραίων και των Χριστιανών και Μουσουλμάνων υπήρχε μια έντονη συζήτηση αν δεσμευόταν ο ίδιος ο θεός από τη λογική. Δηλαδή δύο συν δύο είναι τέσσερα, όλοι οι εργένηδες είναι ανύπαντροι».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αφού η Πλεύση Ελευθερίας ναι μεν καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά με …αρκετές παραχωρήσεις. Η πρόεδρός της μίλησε για τμήματα του νομοσχεδίου που είναι αντισυνταγματικά. Ανέφερε όμως και το εξής: «Έχει περιθώρια ερμηνείας αυτός ο νόμος συμβατής με το Σύνταγμα; Έχει ως προς κάποια σημεία και ειδικότερα μιλώ για τη νομική μορφή που έχει επιλεγεί και για τον περιορισμό στα παραρτήματα».

Επίσης δήλωσε πως «εκείνα τα άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία αποτελούν ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου θα τα ψηφίσουμε. Δεν θεωρούμε καθόλου πειστικό να καταψηφίζει κάποιος άρθρα ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου, δηλαδή εκπλήρωσης αυτού το οποίο διεκδικούν και οι φοιτητές και οι καθηγητές και εμείς και όλοι, για να μην παρεξηγηθεί».

Ο αριθμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να μην …αμφισβητούν τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Το λέμε γιατί σε πολλές ανακοινώσεις ή και αρθρογραφία υποστηρικτική διαφαίνεται μια τάση εμμονής στον ενικό και όχι στον πληθυντικό.

Ό λόγος φυσικά για τις «εταιρίες» που όπως πολλές φορές έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει με έδρα στο εξωτερικό. Πράγμα διαφορετικό από την «εταιρία» στην οποία αναφέρονται όσοι σχολιάζουν σχετικά με την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί.

Η διαφορά είναι και ποσοτική αλλά ίσως αποδειχθεί και ποιοτική. Ποιος ξέρει;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα