Τα νοήματα της Μενδώνη και το βαρύ κλίμα στην Τράπεζα Πειραιώς

Διαβάζεται σε 5'

Όταν η υπουργός Πολιτισμού παραγγέλνει να “κοπεί” ο Σύλλογος Αρχαιολόγων από την συζήτηση του νομοσχεδίου της και οι τάσεις φυγής σε μια από τις “συστημικές”

Νοήματα

Το ακούσαμε κι αυτό! Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε …νοήματα στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Κέλλα προκειμένου να «κόψει» από τους φορείς που θα κληθούν για να καταθέσουν την γνώμη τους τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Κι ο πρόεδρος φυσικά …υπάκουσε.

Αυτά σε ένα νομοσχέδιο που το μισό τμήμα του αφορά θέματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, οπότε προφανώς ο σύλλογος είναι ο πλέον αρμόδιος. Όπως φαίνεται όμως η κόντρα της Λίνας Μενδώνη με τον Σύλλογο Αρχαιολόγων επικράτησε τόσο έναντι της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας όσο και της …κοινής λογικής. Προφανώς στην υπουργό Πολιτισμού δεν αρέσει η αντίθετη γνώμη.

Τα νοήματα της Λίνας Μενδώνη φυσικά έγιναν αντιληπτά τόσο από την Καλλιόπη Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από την Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά) που κατήγγειλαν την μεθόδευση δημοσίως. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προτάθηκε να κληθεί από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτικό  πως ενώ ο συνήθης αριθμός φορέων που καλούνται σε νομοσχέδια που συζητούνται σε 4 συνεδριάσεις είναι 18 ο Χρήστος Κέλλας ισχυρίστηκε πως είχαν ήδη κληθεί 17 φορείς οπότε δεν υπήρχε χώρος.

Βαρύ το κλίμα στην Πειραιώς

Με το δάχτυλο στο “κουμπί” φέρεται να είναι πολλά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς αναμένοντας την νέα εθελουσία. Ουσιαστικά πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο τέλος του 2023 όπου αποχώρησαν ακόμη 500 εργαζόμενοι κυρίως από το δίκτυο, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει άμεσα και νέο, για την αποχώρηση 300 ακόμη εργαζομένων, αυτή τη φορά από τις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας.

Συνολικά από το 2014 η Τράπεζα Πειραιώς έχει συρρικνώσει τον αριθμό των εργαζομένων και του δικτύου σχεδόν στο μισό (από 14.300 εργαζόμενους σε 7.900 στο τέλος του 2022 και από 803 καταστήματα σε 389). Ωστόσο η “είδηση’ δεν είναι στη νέα εθελουσία. Είναι στο ότι “καύσιμο” για το έντονο ενδιαφέρον για ¨μαζική φυγή” αποτελεί το κλίμα που επικρατεί απί την υστέρηση των αμοιβών σε σχέση με άλλες τράπεζες.

Όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά “ψιθύρους”’ των διαδρόμων, οι αμοιβές έχουν παγώσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής, καθώς, όπως αναφέρεται, η διοίκηση προτιμά να ‘μοιράσει’ κερδοφορία σε μερίσματα, παρά να κρατήσει στελέχη, που σωρηδόν “πάνε” σε ‘ξένες” αγκαλιές  άλλων τραπεζών.

Ομοιοπαθητική

Τακτικές …ομοιοπαθητικής φαίνεται πως εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με τις διατάξεις που προωθεί για τον περιορισμό του σχολικού εκφοβισμού. Πιστεύει φαίνεται πως το bullying αντιμετωπίζεται με …  bullying!

Γιατί βέβαια μόνον ως εκφοβισμός των μαθητών μπορεί να θεωρηθεί η επαναφορά της 5ήμερης αποβολής, η θεσμοθέτηση της απειλής των «αδικαιολόγητων» απουσιών και οι τιμωρητικές υπερ-εξουσίες στους συλλόγους διδασκόντων.

Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ευθεία σχέση ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και την αντιμετώπισης του μαθητικού εκφοβισμού. Που λογικά θα έπρεπε να περιλαμβάνει παιδαγωγικές πολιτικές ενίσχυσης της συμπερίληψης και άρνησης των λογικών ατομικού ανταγωνισμού.

Τα μέτρα αυτά περισσότερο ως …μηχανισμός αποτροπής μαθητικών καταλήψεων μοιάζει. Αν αυτός ήταν ο στόχος του υπουργείου πόσο διαφορετικά μέτρα θα έπαιρνε;

Το πήρε ζεστά

«Ζεστά» φαίνεται πως έχει πάρει την υπόθεση της επιστολικής ψήφου ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως πληροφορούμαστε αναμενεται να βρεθεί σε Βρετανία και Γερμανία προκειμένου να «γραφτούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι του εξωτερικού και να αξιοποιήσουν την δυνατότητα συμμετοχής στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.

Λογικό αν σκεφτεί κανείς πως ήταν από τους πρώτους που προώθησαν αυτή την λογική της μεγαλύτερης συμμετοχής των ελλήνων του εξωτερικού, από τις πρώτες μέρες που η Ν.Δ ανέλαβε την εξουσία. Επίσης είναι γνωστό πως η συμμετοχή των ελλήνων της διασποράς έχει «παγώσει» μετά την υπόθεση των e-mails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, οπότε είναι λογικό να χρειάζονται πρωτοβουλίες από τους βουλευτές της Ν.Δ για να «ξεκολλήσει» το πράγμα.

 Που πήγαν οι παρατηρητές;

Πολύ ωραίο και μεστά γραμμένο το άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη που αιτιολογεί γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά άμεσα εκλογές. Φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τον γραπτό από ότι με τον προφορικό λόγο. Όμως κάτι λείπει: Οι διεθνείς παρατηρητές!

Είχαμε την εντύπωση πως ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρούσε την προϋπόθεση αυτή απαραίτητη για την διενέργεια των εκλογών που εδώ και αρκετές ημέρες απαιτεί! Πως γίνεται να το ξέχασε σε ένα άρθρο του σε μία από τις ιστορικές εφημερίδες της χώρας;

Οπότε μάλλον μπορούμε πλέον με ασφάλεια και τεκμηρίωση να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για μία (επιεικώς) ατυχής έμπνευση. Που είχε απλά στόχο να «πει κάτι παραπάνω» όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης προ ημερών…

Στην Γάζα

Θετική – αν μη τι άλλο – η πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη να καταθέσει στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Γιώργο Γεραπετρίτη με την μορφή της κοινοβουλευτικής αναφοράς την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση που επικρατεί στην Γάζα.

Στην έκθεση μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «δεν αυξάνονται μόνο οι τραυματισμοί και οι θάνατοι από τον πόλεμο, αλλά αυξάνονται και οι λοιμώξεις που οφείλονται σε πλημμελώς θεραπευμένα τραύματα, θέτοντας περισσότερες ζωές σε κίνδυνο. Πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% του πληθυσμού που ζει εκεί, εκτιμάται ότι είναι αναγκαστικά εκτοπισμένοι σε μη ασφαλείς, ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από τους βομβαρδισμούς».

Το αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι για την ηγεσία του ΥΠΕΞ, είναι μια άλλη υπόθεση. Όπως έχει φανεί πιο πολύ μετράει η επίδειξη …προθυμίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχίες με το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα