Ενα βήμα μπρος για το μεγάλο οδικό - ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο δρόμος που θα αναβαθμιστεί είναι ο λεγόμενος Ε02 Μαυροβούνι - Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας.

Πιο κοντά στην ένταξη το έργο-ΣΔΙΤ του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα. Μετά την πρόσληψη χρηματο-οικονομικού συμβούλου, σύμφωνα με το ypodomes.com το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου μέσω του οποίου θα καταρτιστεί και υποβληθεί φάκελος στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Πιο συγκεκριμένα ο δρόμος που θα αναβαθμιστεί είναι ο λεγόμενος Ε02 Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας.

ADVERTISING

Στη συνέχεια ο φάκελος θα οδεύσει προς έγκριση στην Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων-ΣΔΙΤ της κυβέρνησης. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η λειτουργία-συντήρηση του τμήματος Γέφυρας Αξιού ποταμού-Έδεσσας. Στόχος είναι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση τα έργα αναβάθμισης του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα αφορούν ιδιαίτερα στην αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι-Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) είναι επιβεβλημένη.

Πρόκειται για ένα ακόμα οδικό έργο-ΣΔΙΤ, μετά το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη, το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και το Δράμα-Αμφίπολη. Όλα αυτά εντάσσονται στο φιλόδοξο πρόγραμμα έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που φτάνει τα 13 δισ. ευρώ.

Αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ μαζί με το Δράμα-Αμφίπολη. Επίσης και σε αυτό το έργο έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων.

Η υλοποίηση της θα συνδράμει τα μέγιστα στη βελτίωση της ασφάλειας των οδικών υποδομών της κεντρικής Μακεδονίας, την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος με την διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων, καθώς και τη μείωση του κόστους μεταφορών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του σημαντικού σε έκταση και σημασία για την εθνική οικονομία πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις μελέτες, την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του έργου 27 χρόνια. Στα περίπου 4 χρόνια εκτιμάται ο χρόνος της κατασκευαστικής περιόδου. Η αποπληρωμή του θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητες.

Ποιο είναι το έργο

Θα συνδέεται με την Εγνατία Οδό και κατ` επέκταση με το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δρόμος διάνυσης του νέου άξονα θα μειωθεί κατά περίπου 10-15 λεπτά.

Παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε μήκος 25 χλμ από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και συγκεκριμένα:

1. Παρακάμψεις Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών

Κατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας μήκους περίπου 6 χλμ και της παράκαμψης Γιαννιτσών μήκους περίπου 9 χλμ. Αφορά την κατασκευή τεσσάρων ανισόπεδων κόμβων: της Ελεούσας, της Χαλκηδόνας, της Παραλίμνης και των Γιαννιτσών. Το κόστος του τμήματος εκτιμάται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

2. Μαυροβούνι – Έδεσσα

Κατασκευή οδικού τμήματος μήκους περίπου 10 χλμ και πλάτους τεσσάρων λωρίδων, που περιλαμβάνει δύο κόμβους (Ριζάρι , Έδεσσα) και κόμβους με την Παλαιά Εθνική οδό. Το τμήμα αυτό είναι προϋπολογισμού 70 εκ. ευρώ.

Η διάρκεια του έργου-ΣΔΙΤ εκτιμάται για 27 έτη, 4 εκ των οποίων θα είναι για την κατασκευή και θέση σε λειτουργία του νέου αυτού project. Ο άξονας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Υποδομές
SHARE:

24Media Network