Επιχειρήσεις: Με μικρή πτώση τζίρου η εκκίνηση του 2024

Διαβάζεται σε 2'
Επιχείρηση, internet
Εργαζόμενοι σε επιχείρηση (φωτογραφία αρχείου) iStock

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Ιανουάριο 2024 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού.

Στα 25,923 δισ. διαμορφώθηκε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον πρώτο μήνα του έτους κατέγραψε μείωση 1,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023, οπότε και είχε διαμορφωθεί σε 26,327 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον φετινό Ιανουάριο 2024 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, με «βουτιά» 47%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές Δραστηριότητες με άνοδο 33,5%.

Παράλληλα, σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023, βάσει του νέου πλαισίου προσδιορισμού είναι οι κάτωθι:

  • Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (37,8%).
  • Μεταποίηση (20,5%).
  • Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού (6,9%).
  • Μεταφορά και Αποθήκευση (5,4%).
  • Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (4,4%).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα