Κλείνει το πολυκατάστημα Notos Com στο Golden Hall

Κλείνει το πολυκατάστημα Notos Com στο Golden Hall
Στιγμιότυπο από το Golden Hall Eurokinissi

Οι κινήσεις του εμπορικού ομίλου και τα απόνερα που δημιουργεί στο εμπορικό κέντρο όσον αφορά την κάλυψη του κενού εμπορικού χώρου. Νέος κύκλος διαπραγμάτευσης για την εξυγίανση της Notos Com, που εκκρεμεί εδώ και μια 4ετία.

Την ολοσχερή απόσυρσή του από τον τομέα του οικιακού εξοπλισμού και επίπλων αποφάσισε ο εμπορικός όμιλος Notos Com, αποφασίζοντας ταυτόχρονα και το κλείσιμο του πολυκαταστήματος που διατηρούσε από το 2008 στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, με είδη επίπλωσης.

Η απόφαση ελήφθη ήδη από το Φεβρουάριο του 2020, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση της Notos Com, αφενός πλησίαζε η ημερομηνία λήξης της 12ετούς μίσθωσης που είχε συνάψει με τη διαχειρίστρια του εμπορικού κέντρου Lamda Development, και αφετέρου ήδη είχε αποφασιστεί στρατηγικά η απόσυρση από την εν λόγω δραστηριότητα, η οποία κατά τη διοίκηση του ομίλου , δεν αποτελεί πλέον βασικός άξονας στο πλάνο της. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2019, ο όμιλος είχε κλείσει και το πολυκατάστημα Notos Com Home που διατηρούσε στην πλατεία Κοτζιά στο αθηναϊκό κέντρο. Ο όμιλος θα διατηρήσει θέση στο εμπορικό κέντρο, μέσω της αλυσίδας ένδυσης American Eagle, αλλά θα απελευθερώσει εμπορικό χώρο, εμβαδού 3.200 τ.μ. Σύμφωνα και πάλι με τη διοίκηση του ομίλου, το προσωπικό που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο κατάστημα σε μεγάλο ποσοστό αφορούσε εργαζομένους που ανήκαν στις εταιρείες των προμηθευτών, ενώ όσοι απασχολούνταν από τον ίδιο τον όμιλο, στην συντριπτική τους πλειονότητα θα απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα του ομίλου.

Η κίνηση αυτή ωστόσο φέρνει ανακατατάξεις και στο εμπορικό μίγμα του Golden Hall, καθώς απελευθερώνεται μεγάλος και προνομιακός χώρος στο ισόγειο του mall. Σύμφωνα με πηγές εκ μέρους της Lamda Development υπάρχουν επαφές για την άμεση αντικατάσταση του μισθωτή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα του, ενώ δεν είναι σαφές αν ο χώρος θα μισθωθεί εξ ολοκλήρου, ή θα δημιουργηθούν νέοι χώροι, ώστε να καταληφθούν από περισσότερους μισθωτές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η Lamda Development ήδη έχει προχωρημένες συζητήσεις με νέο ενδιαφερόμενο, που εκπροσωπεί ξένο brand ένδυσης.

Ανοιχτό παραμένει επίσης και το θέμα της υφιστάμενης παρουσίας της αλυσίδας Public, η οποία σε συμφωνία με την Notos Com, καταλάμβανε σημαντικό μέρος (1.200 τ.μ.) στο πολυκατάστημα ως shop in a shop που διατηρούσε στο Golden Ηall.

Η εξυγίανση και το ενδιαφέρον της Optima Bank

Πέραν των παραπάνω εξελίξεων σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της οικονομικής εξυγίανσης του ομίλου Notos Com, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μια τετραετία.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr υπήρξε πρόταση της Optima Bank να αναλάβει το δανεισμό του εμπορικού ομίλου (που μετακύλισε από την Pillarstone στο fund Μ&G), χωρίς ωστόσο τη δέσμευση εκχώρησης ενδιάμεσης χρηματοδότησης και επιπλέον ζητώντας αυξημένες εξασφαλίσεις.

Η παραπάνω πρόταση τροποποιεί ουσιωδώς τους αρχικούς όρους εξυγίανσης του ομίλου, όπως τουλάχιστον είχε συμφωνηθεί ως μοντέλο με την Pillarstone και διατηρήθηκε και με το βρετανικό fund. Υπενθυμίζεται πως το Μ&G fund  επιδίωξε διαπραγματεύσεις με τις εγχώριες πιστώτριες τράπεζες για επιπλέον «κούρεμα» του χρέους, χωρίς αποτέλεσμα. 

Σημειώνεται ότι το ύψος των δανείων του ομίλου ανέρχεται σε 145 εκατ.ευρώ ενώ επιπλέον ποσό 80 εκατ.ευρώ περίπου έχουν περάσει στις τράπεζες μέσω SPV’s που έχουν ως εξασφάλιση ακίνητα της Notos Com. H συμφωνία εξυγίανσης του ομίλου παραμένει εκκρεμής και στο σκέλος της χρηματοδότησης, καθώς ως γνωστόν η Pillarstone κατέβαλε αρχικώς 7 εκατ.ευρώ με την υποχρέωση να καταβάλλει ισόποσο κεφάλαιο με την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μετά την αποχώρηση της, η συγκεκριμένη ευθύνη μεταφέρθηκε στο M&G, το οποίο εφόσον «εγκατέλειψε» τους όρους της αρχικής συμφωνίας, δεν κατέβαλλε και τη συμπληρωματική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο νέος κύκλος επαφών των πιστωτριών τραπεζών προκρίνει ένα νέο σχέδιο με συμμετοχή σχήματος στρατηγικών επενδυτών από το χρηματοοικονομικό και εμπορικό χώρο, χωρίς ωστόσο, προς στιγμή να έχουν καταλήξει στο τελικό πλάνο, το οποίο στη βάση του επιδιώκει να μην τροποποιηθεί ουσιωδώς η αρχική συμφωνία εξυγίανσης (αναδιάρθρωση δανεισμού, μεταβίβαση μετοχών και εισφορά ενδιάμεσης χρηματοδότησης).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα