Κυπριώτης: Οργή για τις προσπάθειες να πληγεί η συνεργασία του με τη Hotel Brain

Κυπριώτης: Οργή για τις προσπάθειες να πληγεί η συνεργασία του με τη Hotel Brain

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού Ομίλου Κυπριώτης αναφέρεται στον νέο πιστωτή τον οποίο αμφισβητεί.

Με μια μακροσκελή επιστολή ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της Κω, Κώστας Κυπριώτης θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με δημοσιεύματα και φήμες, που όπως υποστηρίζει θέλουν να πλήξουν την αξιοπιστία της εταιρείας και να υπονομεύσουν τη στρατηγική της συνεργασία με κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχειακό όμιλο.

Η εταιρεία Κipriotis Luxury Hotels & Resorts, έχει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.500 κλινών και απασχολεί περίπου 800 εργαζόμενους.

ADVERTISING

Η μακρά δικαστική διαμάχη που είχε η εταιρεία του με τις τράπεζες της, για οφειλόμενα ποσά που ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ, έληξε υπέρ του το 2021, με τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτυγχάνουν να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας. Τελικά Eurobank, Πειραιώς και Attica Βank, πούλησαν τα δάνεια στο αμερικανικό επενδυτικό fund HIG Capital τον Μάρτιο του 2022. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η Κυπριώτης σύναψε στρατηγική συμφωνία για την μακροπρόθεσμη μίσθωση του συνόλου των ξενοδοχείων του Ομίλου από τον Όμιλο HotelBrain. Χτες θα εκδικαζόταν υπόθεση με την οποία ο νέος πιστωτής αιτούνταν την πτώχευση της εταιρείας Κυπριώτης και την μεταβίβαση του ελέγχου αυτής.

Στην ανακοίνωση του ο Κώστας Κυπριώτης αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Το έτος 2021, ολοκληρώθηκε ένας πολυετής δικαστικός αγώνας που έληξε τελεσίδικα υπέρ της εταιρείας μας. Διαρκούσης της δικαστικής αυτής διένεξης η Διοίκηση κατάφερε να διατηρήσει ενεργή και λειτουργούσα την εταιρεία, να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του νησιού της Κω. Δέον μάλιστα τονισθεί ότι η εταιρεία δεν έλαβε τις κρατικές ενισχύσεις που δικαιούνταν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εν καιρώ πανδημίας, και παρόλα αυτά ανταπεξήλθε στις οικονομικές δυσκολίες που βίωσε το σύνολο του τουριστικού κλάδου την περίοδο 2020-2021.

Τον Μάρτιο του έτους 2022, ως φερόμενος νέος πιστωτής της εταιρείας και «ιδιοκτήτης» των δανείων της εμφανίστηκε μία εταιρεία ταχυδρομικής θυρίδας με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εξαρχής μέσω των εκπροσώπων της τόνιζε ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για το άλλο πρόσωπο γνωστού καιροσκοπικού – fund. Η Διοίκηση με την επιφύλαξη της νομιμοποίησης του φερόμενου ως νέου πιστωτή, την οποία αμφισβητεί, επεδίωξε τη συνεννόηση με αυτόν, εισάγοντας πολλαπλές προτάσεις με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ταυτόχρονη ανάπτυξή της. Οι προσπάθειες όμως της Διοίκησης «έπεσαν στο κενό».

Συνεκτιμώντας τα δεδομένα η Διοίκηση με σύνεση και γνώμονα, αφενός τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας, τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας (περίπου 800) και τη δίκαιη ικανοποίηση όλων των πιστωτών (Δημόσιο, δανειστές, εργαζόμενοι, εμπορικοί συνεργάτες) και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξή της, έκρινε ότι η πιο αξιόπιστη λύση ήταν να προχωρήσει στη σύναψη μίας στρατηγικής συνεργασίας, και συγκεκριμένα στη μίσθωση των ξενοδοχείων της εταιρείας με εγνωσμένου κύρους και φερέγγυο μισθωτή – αληθή γνώστη του κλάδου.

Ο στρατηγικός μας συνεργάτης, με τον οποίο συνήψαμε συμβάσεις μακροπρόθεσμης ενοικίασης, είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος σε αριθμό καταλυμάτων, ο οποίος αναπτύσσεται μόνο μέσω μισθώσεων ξενοδοχείων. Σήμερα, διαθέτει 95 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία δυναμικότητας άνω των 7.200 δωματίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά το κυριότερο, έχει ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο track record λειτουργίας τόσο ως ξενοδόχος όσο και ως αξιόπιστος μισθωτής.

Η στρατηγική συμφωνία μας θα επιφέρει σημαντικού ύψους ελεύθερες ταμειακές ροές προς την εταιρεία μας, ικανές να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα, δηλαδή το worst case scenario, θα αποδώσει στην εταιρεία μας υψηλότερες ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές από ό,τι είχε οποιοδήποτε έτος την τελευταία 10ετία. Παράλληλα η επίτευξη υψηλότερου του ελαχίστου εισοδήματος, είναι βέβαιη, λόγω των οικονομιών κλίμακος του στρατηγικού μας συνεργάτη και του γεγονότος ότι απολαμβάνει πιστώσεων που του επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση υψηλότερων τιμών διάθεσης κλινών χωρίς ανάγκη προκαταβολών. Παράλληλα, η εταιρεία μας, σύμφωνα με τους όρους της μίσθωσης, είναι πλήρως απαλλαγμένη από τη χρηματοδότηση επενδύσεων, συντηρήσεων και επισκευών, από κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και ζημιών επισφαλειών. • Η συμφωνία με τον στρατηγικό μας συνεργάτη – μισθωτή, αναμφισβήτητα έχει αλλάξει πλέον τα δεδομένα της εταιρείας και έχει θωρακίσει την αξιοπιστία της λειτουργίας των ξενοδοχείων μας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και πλέον αποτελεί το θεμέλιο λίθο της αναπτυξιακής μας προοπτικής. Το γεγονός αυτό επαληθεύουν και τα πρώτα στοιχεία των πωλήσεων των ξενοδοχείων μας. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο οι tour operators και πελάτες όσο και οι προμηθευτές, εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς, στηρίζουν έμπρακτα την εν λόγω συνεργασία.

Ειδικά για τους αληθείς πιστωτές μας, η ενοικίαση των ξενοδοχείων και η λειτουργία αυτών με βάση τις προδιαγραφές και τις αυξημένες δυνατότητες του στρατηγικού μας συνεργάτη – μισθωτή, διασφαλίζει εκτός από τις υψηλές διαθέσιμες ταμειακές ροές προς αποπληρωμές, και τη μεγέθυνση της αξίας των ξενοδοχείων μας και άρα των εξασφαλίσεών τους. Τα ξενοδοχειακά αυτά ακίνητα υψηλότατης εμπορικής αξίας παραμένουν στην αδιαφιλονίκητη ιδιοκτησία της εταιρείας μας και η αξία των ξενοδοχειακών μας ακινήτων αναμένεται να βελτιώνεται συνεχώς τόσο στο πλαίσιο της βελτίωσης του παραγόμενου εισοδήματος που θα επιφέρουν, όσο και στο πλαίσιο των τεχνικών βελτιώσεων σε αυτά».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network