Οι “Dataphoria” έχουν έναν πολύ ενδιαφέρον στόχο για “ένα βιώσιμο κοινό μέλλον”

Οι “Dataphoria” έχουν έναν πολύ ενδιαφέρον στόχο για “ένα βιώσιμο κοινό μέλλον”
Οι ιδρυτές της Dataphoria, Φένια Φούρλα και Αναστάσης Σταμάτης Danezis Stories

Γνωρίστε τους ανθρώπους πίσω από τη “Dataphoria”, την ομάδα που αξιοποιεί τη χρήση data για το καλό του πλανήτη μας και θέλει να γίνει η “γέφυρα” μεταξύ δεδομένων και αειφορίας.

Φαντάζομαι σε 20 χρόνια έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον θα είναι στο κέντρο. Να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη φύση και ταυτόχρονα να ζούμε μέσα σε αυτή χωρίς να της δημιουργούμε άλλα προβλήματα”.

Μπορεί να φαίνεται ανέφικτο αλλά και πριν 15 χρόνια μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα έχουμε στην τσέπη μας ένα τηλέφωνο που είναι και ένας πανίσχυρος υπολογιστής;”.

Σκέψεις, ερωτήματα, επιθυμίες και στόχοι που όλοι έχουμε σκεφτεί να θέσουμε, που μας έχουν απασχολήσει στη ζωή μας και που αποτυπώνονται με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω λόγια των ανθρώπων πίσω από την “Dataphoria”, την ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια στον δεύτερο Ανοιχτό Μαραθώνιο Καινοτομίας “Sustainability Hackathon” που διοργάνωσαν το “Ίδρυμα Αθανασίου Κ.Λασκαρίδη” και η Lidl Ελλάς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο λόγος για τη Φένια Φούρλα, Πολιτικό Μηχανικό και τον Αναστάση Σταμάτη, Επιστήμονα Δεδομένων, ιδρυτές της “Dataphoria”, της ομάδας που αξιοποιεί τη χρήση δεδομένων για το καλό του πλανήτη μας παρέχοντας υπηρεσίες ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων εξειδικευμένες γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Φένια Φούρλα, Πολιτικός Μηχανικός και συνιδρύτρια της Dataphoria Danezis Stories

Με περιβαλλοντικές ανησυχίες από μικρή ηλικία, οι δύο μηχανικοί συναντήθηκαν πρώτη φορά ως φοιτητές στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Η Φένια ακολούθησε την κατεύθυνση του περιβάλλοντος όπου συμμετείχε σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά έργα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως πολιτικός μηχανικός, και ο Αναστάσης, μετά από ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, απασχολήθηκε σαν σύμβουλος μηχανικός σε έργα υποδομών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως επιστήμονας δεδομένων.

Αναστάσης Σταμάτης, Επιστήμονας Δεδομένων και συνιδρυτής της Dataphoria Danezis Stories


Από τα φοιτητικά τους χρόνια ασχολήθηκαν ενεργά με τον εθελοντισμό για το περιβάλλον, ως μέλη της οργανωτικής ομάδας εθελοντών της πανελλαδικής εκστρατείας “Let’s do it Greece”.

“Καθώς προχωρούσαμε στην επαγγελματική μας ζωή συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας και την επαγγελματική εμπειρία μας για να επιταχύνουμε τη μετάβαση της κοινωνίας σε μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη”, αναφέρει η Φένια.

Θέλοντας και οι δύο να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησαν να σκέφτονται πώς μπορούν να συνδυαστούν τα δεδομένα με την αειφορία και κάπως έτσι γεννήθηκε η “Dataphoria”.

Danezis Stories

Η “Dataphoria” “γέφυρα” μεταξύ δεδομένων και αειφορίας

Με τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής να υπάρχουν παντού γύρω μας, η ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική μετάβαση προς την αειφορία είναι μεγάλη. Πολλές επιχειρήσεις που επιλέγουν να αναπτύξουν περιβαλλοντική και κοινωνική στρατηγική, αποδεδειγμένα έχουν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς, όμως για όλα αυτά χρειάζονται και τα κατάλληλα δεδομένα.

Και εδώ έρχεται η Dataphoria: Με τη μεθοδολογία ανάλυσης, επεξεργασίας και οπτικοποίησης δεδομένων για τη βιωσιμότητα, που έχουν αναπτύξει, συνδέονται με τα εταιρικά συστήματα, ανακτούν λοιπόν τα δεδομένα, τα καθαρίζουν, τα μεταμορφώνουν και τα ετοιμάζουν για χρήση. Και, εφόσον γίνει μία φορά, δημιουργούν μια διαδρομή δεδομένων για να ανανεώνονται αυτόματα.

Το τελικό αποτέλεσμα: Μια πύλη δεδομένων για την αειφορία, με τους δείκτες που επιλέγει να παρακολουθεί κάθε εταιρεία. Απλή, κατανοητή, διαδραστική. Επιλέγουν επίσης τα καλύτερα στοιχεία των περιβαλλοντικών επιδόσεων και τα συνδυάζουν σε εύληπτα data stories, τα Greenfographics, που παρέχουν για επικοινωνία στο ευρύ κοινό.

Η διάκριση στο Sustainability Hackathon και τα επόμενα βήματα

Τον Απρίλιο του 2022, οι “Dataphoria” ήταν μία από τις 5 ομάδες που διακρίθηκαν στο “Sustainability Hackathon” της Lidl Eλλάς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη και διασφάλισαν την είσοδό τους στο 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης για την ανάπτυξη της λύσης τους σε παραγωγική εφαρμογή.

Από τότε και για 6 μήνες, εισήχθησαν στον επιταχυντή του Sustainability Innovation Lab, όπου είχαν ουσιαστική βοήθεια από την Crowdpolicy για την περαιτέρω στρατηγική τους ανάπτυξη. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως ό,τι έμαθαν στο Innovation Lab είχε άμεση σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που τους βοήθησαν να εξετάσουν την ιδέα τους από διαφορετικές οπτικές, να δομήσουν οργανωμένα και σωστά το προϊόν τους, και να βελτιώσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα της “Dataphoria”.

Ο περασμένος Δεκέμβριος τους βρήκε νικητές στον μεγάλο τελικό του “Sustainability Hackathon”, όπου απέσπασαν το μεγάλο έπαθλο των 40.000€ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και προώθηση της ιδέας της, καθώς και 5.000€ σε μετρητά.

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, και έχοντας ολοκληρώσει projects με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον σε προχωρημένες συζητήσεις για το πρώτο τους Proof of concept σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αξιοποιώντας πιο περίπλοκες πηγές δεδομένων και προσφέροντας εξειδικευμένα KPIs.

Ταυτόχρονα, προχωρούν στην αναζήτηση επενδυτών ώστε να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να μεγαλώσουν γρήγορα τον αντίκτυπό τους.

Μεγάλος τους στόχος είναι να μπει η αειφορία στο DNA των επιχειρήσεων και των οργανισμών, να αποτελεί δεύτερη φύση. Με την υποστήριξη των θεσμών, τις προσδοκίες της κοινωνίας και τα κατάλληλα εργαλεία μέτρησης και επικοινωνίας της αειφορίας, οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ουσιαστικά στον πλανήτη μας, να μπορέσουν να αναδείξουν την επίδοσή τους, να ξεχωρίσουν και να απολαύσουν τα οφέλη που δικαιούνται. Με διαφάνεια και αξιοπιστία και με τη δύναμη των δεδομένων.

Μάθετε περισσότερα για τη Dataphoria στο www.dataphoria.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα