Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιστρέφουν χρήματα, παρά την τεράστια κρατική ενίσχυση

Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιστρέφουν χρήματα, παρά την τεράστια κρατική ενίσχυση
Αεροδρόμιο (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει ότι συμβαίνει αυτός ο παραλογισμός.

Κι ενώ από σήμερα, 1η Ιουλίου, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ ισχύει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», που επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία, εξακολουθούν να ισχύουν στρεβλά στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιστρέφουν χρήματα, παρά την τεράστια κρατική ενίσχυση.

Ο eu travel tech, ο Σύνδεσμος των εταιρειών τεχνολογίας ταξιδιών, και η ECTAA, ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, έχουν θέσει πολλές φορές το ζήτημα της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών προς την νόμιμη υποχρέωσή τους για επιστροφή χρημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 – σε βάρος τόσο ολόκληρου του ταξιδιωτικού οικοσυστήματος όσο και των πελατών τους και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει το θέμα.

Παρά τα περισσότερα από 25 δισ. ευρώ σε άμεση κρατική ενίσχυση, που έλαβαν μόνο οι αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ, πολλές από αυτές απέτυχαν επανειλημμένα να συμμορφωθούν προς την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν χρήματα στους πελάτες τους έγκαιρα (εντός 7 ημερών) ή επέβαλαν πιστωτικά σημειώματα (voucher) αντί των επιστροφών, είτε απευθείας είτε μέσω των ταξιδιωτικών τους πρακτόρων. Οι πελάτες υποχρεώθηκαν να επωμισθούν οι ίδιοι τον κίνδυνο των περίπου 50 εκατομμυρίων ακυρώσεων που προέκυψαν από την κρίση, καθώς δεν υπάρχει σύστημα προστασίας κατά της αφερεγγυότητας των αεροπορικών εταιρειών.

Η Eu travel tech και η ECTAA υποστηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια την θέσπιση ενός συστήματος προστασίας κατά της αφερεγγυότητας για τις αεροπορικές εταιρείες. Η έλλειψη αυτού και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες για τους ταξιδιώτες επισημαίνονται και στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Eu travel tech και η ECTAA υποστηρίζουν επίσης την σύσταση του ΕΕΣ για άμεση σύνδεση της κρατικής ενίσχυσης των αεροπορικών εταιρειών με τα δικαιώματα των επιβατών, μία πρόταση την οποία είχαν ήδη διατυπώσει οι διαμεσολαβητές στην αρχή της πανδημίας.

Η Eu travel tech και η ECTAA υποστηρίζουν μία συντονισμένη δράση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Eθνικών Φορέων Επιβολής του νόμου (NEB), όσον αφορά τον χειρισμό των ακυρώσεων πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, η δράση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε σαφείς δεσμεύσεις των αεροπορικών εταιρειών να αντιμετωπίσουν άμεσα την αμέλειά τους όσον αφορά την νομική υποχρέωση επιστροφής χρημάτων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα