Πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι

Πώς πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα ασφαλές και άνετο ταξίδι

Πάντα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα προληπτικός έλεγχος στο όχημά μας, θα κοστίσει πολύ φθηνότερα από μια μετέπειτα ζημιά.

Πλησιάζουν γιορτές και όλοι λίγο έως πολύ πρόκειται να ταξιδέψουμε σε έναν κοντινό ή μακρινό προορισμό. Ανεξάρτητα από την απόσταση που θα διανύσουμε, οφείλουμε πριν το ταξίδι να προετοιμάσουμε το αυτοκίνητό μας και να έχουμε πάντα κατά νου ότι όταν πιάνουμε τιμόνι πρέπει να είμαστε ξεκούραστοι, ήρεμοι και σαφώς να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.

Στην οδική ασφάλεια ρόλο πρωταγωνιστικό έχουν πλήθος παραγόντων. Ταξιδεύοντας στα 230 χιλιόμετρα που συντηρούν και λειτουργούν η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (συνολικά τμήμα από Μεταμόρφωση Αττικής έως και Ράχες Φθιώτιδας), διαπιστώνουμε ότι έχουμε όλες τις πιθανές ανέσεις και παροχές ασφάλειας. Η υποδομή είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, οι εταιρίες μας προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τον δικό μας, πρωταγωνιστικό ρόλο, στηνασφάλειά μας.

Πάντα ταξιδεύουμε τηρώντας κατά γράμμα τα όσα προστάζει ο Κ.Ο.Κ., προσέχουμε τις σημάνσεις, διατηρούμε τις σωστές αποφάσεις ασφαλείας. Ειδικά τώρα στις γιορτές, με την αυξημένη κίνηση, δεν κάνουμε ζικ-ζακ, ανάβουμε φλας και εν γένει έχουμε το νου μας στην οδήγηση. Δε χρησιμοποιούμε το κινητό μας όταν οδηγούμε, εκτός αν έχουμε ανοικτή ακρόαση και πάλι με προσοχή. Επίσης, καλό θα ήταν να ξέρουμε τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε, να έχουμε μαζί νερό, έναν καφέ ίσως και κάτι σε ξερή τροφή, κι ας γευματίσουμε εκεί που θα πάμε. Ας αποφύγουμε να έχουμε φάει και ειδικά πολύ, πριν το ταξίδι, διότι θα μας έρθει υπνηλία.

Περνώντας στην προετοιμασία του οχήματός μας, μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ένα προληπτικός έλεγχος, θα κοστίσει πολύ φθηνότερα από μια μετέπειτα ζημιά.

Στα βασικά που πρέπει να ελέγξουμε, πηγαίνοντας σε ένα συνεργείο, είναι η λειτουργική κατάσταση του αυτοκινήτου μας (λάδια, φρένα, υγρά ψυγείου, υαλοκαθαριστήρες, φώτα κ.α.), δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ελαστικά (ποιότητα πέλματος και πίεση ανάλογα με αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής). Αν δεν είναι σε καλή κατάσταση, τα αλλάζουμε άμεσα.

Πέραν αυτών, οφείλουμε να έχουμε προειδοποιητικό τρίγωνο ασφαλείας, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικά γιλέκα που είναι απαραίτητα αν χρειαστεί να βγούμε από το όχημα για οποιοδήποτε λόγο, έναν φακό και γάντια, ενώ αν έχει το αυτοκίνητό μας ρεζέρβα και όχι κιτ επιδιόρθωσης ελαστικού, τότε να ξέρουμε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Και μην ξεχνάμε τώρα τον χειμώνα, τις αλυσίδες, τώρα τον χειμώνα, ειδικά αν πρόκειται να κινηθούμε στα ορεινά, όπως κάναμε εμείς πηγαίνοντας στην Αράχωβα.

Με βάση την αυξημένη κίνηση των εορταστικών ημερών, πρέπει να αναφερθούμε και σε ένα ζήτημα μέγιστης σημασίας που αφορά στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Η χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις πραγματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτή η λωρίδα πρέπει να είναι ελεύθερη τόσο για τη διέλευση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, οχήματα τροχαίας κ.ο.κ.) όσο και για τη διέλευση ειδικά τώρα τον χειμώνα των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Ένα άλλο θέμα είναι η οδήγηση στις σήραγγες. Ανάβουμε πάντα τα “μεσαία” φώτα πριν την είσοδό μας στη σήραγγα, διατηρούμε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα τουλάχιστον 50 μ., αποφεύγουμε τις άσκοπες αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας, οδηγούμε στο όριο που έχει αναγραφεί στην είσοδο της σήραγγας και δεν κάνουμε όπισθεν ούτε σταματάμε, παρά μόνο αν υπάρχει ζήτημα έκτακτης ανάγκης, ανάβοντας πάντα τα «αλάρμ» και σβήνοντας τον κινητήρα. Πάντως, η Νέα και η Κεντρική Οδός έχουν φροντίσει εντός των σηράγγων να υπάρχουν, κάθε 150 μ. SOS τηλέφωνα στη δεξιά πλευρά της σήραγγας, κάθε 50 μ. πυροσβεστήρες στη δεξιά πλευρά της σήραγγας και κάθε 300 μ. έξοδοι κινδύνου.

Αξίζει δε να γνωρίζουμε, ότι οι σήραγγες επιτηρούνται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες και νύχτες, από ειδικό Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων, που είναι επιφορτισμένο, αποκλειστικά και μόνο με αυτό το σκοπό.

Καταλήγοντας και πριν δούμε το βίντεο με το ταξιδιωτικό μας, στα 230 χιλιόμετρα που συντηρούν και διαχειρίζονται η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, λειτουργούν 5 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.), οι οποίοι παρέχουν 24 ώρες το 24ωρο υπηρεσίες εστίασης και ανεφοδιασμού καυσίμων, ενώ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν και επιπρόσθετες εμπορικές και άλλες υπηρεσίες. Επίσης καθόλο το μήκος αυτών των 230 χιλιομέτρων υπάρχουν parking με wc, η χρήση των οποίων είναι δωρεάν και οι συνθήκες καθαριότητας εξαιρετικές. Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι αν αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν, ενημερώνουμε άμεσα το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας των δυο εταιριών, καλώντας το 1075 μέσω των SOS τηλεφώνων που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου ή μέσω του κινητού μας και ένα περίπολο οδικής ασφάλειας θα είναι δίπλα μας άμεσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα