Γίνεται το καλάμι, χυμός;

Γίνεται το καλάμι, χυμός;

Ένα μίνι αφιέρωμα του γαστρονομικού portal saveur μας άνοιξε νέους ορίζοντας σχετικά με το διάσημο ζαχαροκάλαμο. Οι Ελληνίδες που καλλιεργούν και πάλι την πηγή της ζάχαρης στην Ξάνθη

Ζαχαροκάλαμο. Ίσως το πιο διάσημο και πολύτιμο από τα μονοκοτυλήδονα, αγγειόσπερμα (αν υποθέσουμε πως είναι συγγενής με το απλό, άγλυκο καλάμι) γιατί χάρη σε αυτό, ο πλανήτης γέμισε βουνά από ζάχαρη και στη συνέχεια εμείς με κουτιά από απίθανα γλυκά που μόνο η λευκή κρυσταλλική ουσία μπορεί να παράξει με τέτοια δεξιοτεχνία. Μπορεί να μην το έχουμε δει ποτέ από κοντά, αν και όπως ανακαλύψαμε ένα ταξίδι στην Ξάνθη θα μας λύσει αυτό το μυστήριο, όμως με βάση την εικόνα που έχουμε για το καλάμι, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε πως θα μπορούσε να περάσει από αποχυμωτή και να δώσει χρυσοκίτρινο – και κατά πως λένε – πεντανόστιμο χυμό.

®Coconut Rob/Facebook

Ο Coconut Rob είναι διάσημος για τους αναζωογονητικούς χυμούς του με άρωμα Καραϊβικής. Χυμοί που απολαμβάνουν όσοι τον συναντήσουν κατά βάση στο μαγαζάκι του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Και μπορεί το όνομά του να είναι Coconut, εκείνο όμως που τον έχει συναρπάσει και θέλει να μοιραστεί με κάθε άνθρωπο που γνωρίζει, είναι ο χυμός ζαχαροκάλαμου.

®Coconut Rob/Facebook

Το Saveur ακολούθησε τον “ρέγγε” γκουρού του χυμού στην σταυροφορία για την διάδοσή του, αφού σύμφωνα με τον “ιεραπόστολο” μπορεί να λευκάνει τα δόντια, να δυναμώσει τον οργανισμό ή και να προστατέψει ακόμη και μια κύηση. Αν και δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις για όλα τα παραπάνω, η γεύση και η φρεσκάδα του είναι σαφέστατα μοναδικά.

®Coconut Rob/Facebook

Όπως περιγράφει ο συνάδελφος του περιοδικού, η γεύση του παραπέμπει σε φρεσκάδα χλωρών φυτών, ξηρών καρπών και φυσικά παρέχει τη γλύκα που όλοι γνωρίσαμε στο ζαχαροκάλαμο, δια της ατόπου απαγωγής: μέσα από τη ζάχαρη!

Ωστόσο, αν και ο χυμός να φαίνεται πως έχει μοναδικές θρεπτικές ιδιότητες, δεν παύει παρόλα αυτά να φέρει στο σώμα του την υψηλή θερμιδική αξία των σακχάρων. Όπως διαβάζουμε, ο αμερικανικός οργανισμός καρδιολογίας συστήνει μόλις 6 με 9 κουταλιές ημερησίως.

Δείτε ένα από τα ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα για εξαγωγή χυμού:

Από την άλλη, ο χυμός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και γεμάτος φυσικά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν ευεξία στον οργανισμό. Κι αν δεν συστήνεται η απόλαυσή του με τα… τα γαλόνια, μπορεί να προστεθεί σε μίξεις φυσικών χυμών και φρέσκα επιδόρπια με φρούτα.

Ο χυμός είναι το μυστικό

Κι αν στη Νέα Υόρκη και σε εμάς που παρακολουθούμε την εντυπωσιακή εξαγωγή του, να φαίνεται ως το νέο food trend της χρονιάς, ο χυμός από ζαχαροκάλαμο δεν είναι άγνωστος ούτε στην Καραϊβική, ούτε στις χώρες της ανατολής όπου βρίσκεται σε αφθονία.

Στους δρόμους της Ινδίας, πλανόδιοι πωλητές είχαν εφεύρει εδώ και χρόνια τον τρόπο να “ξεζουμίζουν” τα καλάμια επί τόπου και να προσφέρουν φρέσκο χυμό στους περαστικούς. Δείτε το βίντεο.

Το ζαχαροκάλαμο έχει ιστορία και στην Ελλάδα

Η Βραζιλία, η Ινδία και Κίνα αποτελούν τις χώρες με την υψηλότερη παραγωγή ζαχαροκάλαμου στον κόσμο. Μια παραγωγή που προσφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ κάθε μιας από αυτές. Ωστόσο, το εν λόγω φυτό δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια, πως στη γεωγραφία του σχολείου μαθαίναμε πως η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας βασιζόταν στα ζαχαρότευτλα. Μια μικρή κοινότητα όμως από την Ξάνθη, με ρίζες στον Πόντο της Μικράς Ασίας, γνώριζε καλά πως να το καλλιεργεί και να το επεξεργάζεται

Κάτοικοι της Γενισέας Ξάνθης στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου

Ένας σύλλογος γυναικών από την Γενισέα Ξάνθης, αποφάσισε να “βουτήξει” βαθιά στις παραδόσεις της περιοχής και επιχείρησε να καλλιεργήσει και πάλι το ζαχαροκάλαμο, όπως το έκαναν οι παππούδες και γιαγιάδες τους πριν από 50 χρόνια. Με σπόρο που έφεραν από τον Πόντο και πολύ δουλειά αναβιώσαν μια καλλιέργεια χαμένη μέσα στις δεκαετίες.

Γυναίκες του Συλλόγου που έφερε και πάλι τον σπόρο για ζαχαροκάλαμο από τον Πόντο

Έπειτα από πολύ δουλειά και πειραματισμούς κατάφεραν να αποκτήσουν και μια μηχανή επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου, από το οποίο πλέον παρασκευάζουν φυσικό πετιμέζι και άλλα προϊόντα. Το προϊόν τους έχει πλέονι κατοχυρωθεί, και έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από Πανεπιστήμια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα