Η μπύρα στα χρόνια του κορονοϊού

Η μπύρα στα χρόνια του κορονοϊού
Μπύρες (φωτογραφία αρχείου) 123rf.com

Ο Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία εξηγεί στο News24/7 πόσο επηρεάστηκε η αγορά της μπύρας από την πανδημία.

Κατακόρυφη ήταν η πτώση στην κατανάλωση μπύρας την χρονιά που φεύγει εξαιτίας τόσο του lockdown στην μαζική εστίαση όσο και της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Αντίθετα αυξήθηκε ιδιαίτερα η κατανάλωση στο σπίτι ενώ σύμφωνα με τον Βασίλη Φιλίππου, Insights & Innovation Manager στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία καταγράφηκαν φέτος νέες τάσεις σε ότι αφορά τους τύπους μπύρας που επιλέγουμε.

Πόσο επηρεάστηκε η κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα λόγω του lockdown και της μειωμένης προσέλευσης τουριστών;

Η κατηγορία της μπύρας επλήγη σημαντικά τη φετινή χρονιά, σημειώνοντας απώλειες που δεν είχε γνωρίσει ούτε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην κατανάλωση ήρθε με το κλείσιμο της εστίασης και την απαγόρευση μετακινήσεων και συναναστροφών την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Ιδίως το Πάσχα, που είναι παραδοσιακά μια από τις σημαντικότερες περιόδους για την κατηγορία, οι απώλειες που σημειώθηκαν δεν θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν σε κάποια άλλη περίοδο. Συνολικά, εκτιμούμε ότι το πρώτο lockdown στοίχισε στην κατηγορία μας περίπου 400.000 εκατόλιτρα, δηλαδή το 1/10 σχεδόν της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης του 2019.

Δεύτερο μεγάλο χτύπημα για την κατηγορία της μπύρας ήταν η εξαιρετικά μειωμένη προσέλευση τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία εκτιμούμε ότι έφερε πρόσθετες απώλειες της τάξης των 400.000 εκατολίτρων. Οι περιορισμοί στην εστίαση σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου και το νέο lockdown τους τελευταίους μήνες του έτους θα λέγαμε ότι έδωσαν το τελικό χτύπημα στην κατηγορία, επιφέροντας απώλειες της τάξης των 250.000 εκατολίτρων.

Με λίγα λόγια, οι χαμένοι όγκοι από την εστίαση το 2020 υπερβαίνουν συνολικά το 1 εκατ. εκατόλιτρα που αντιστοιχεί σε πτώση που αγγίζει το 40% για το κανάλι της κρύας αγοράς (εστίαση) και σε εκτιμώμενη πτώση 25% στο σύνολο της κατηγορίας. Τα όποια κέρδη υπήρξαν στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τη μικρή λιανική, που εκτιμώνται σε περίπου 50.000 εκατόλιτρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανατρέψουν τη συνολική εικόνα.

Βασίλης Φιλίππου, Insights & Innovation Manager στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία.

Υπήρξαν αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες στον τομέα σας το 2020;

Αναφέρθηκα ήδη στη μικρή ανάπτυξη που σημειώθηκε στο κανάλι της ζεστής αγοράς, δηλαδή στα super market και τη μικρή λιανική (mini market, ψιλικά και περίπτερα). Φαίνεται ότι οι καταναλωτές αντικατέστησαν μέρος της κατανάλωσης που θα έκαναν σε κάποιο εστιατόριο ή μπαρ, αν λειτουργούσαν κανονικά, με την κατανάλωση στο σπίτι. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και την ανάπτυξη των πωλήσεων στα premium και super premium προϊόντα στο οργανωμένο λιανεμπόριο και τη μικρή λιανική. Παρότι η ανάπτυξη αυτή δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες από την εστίαση, είναι σίγουρα ευεργετική. Εκτιμούμε, μάλιστα, ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021, έως ότου επαναλειτουργήσει κανονικά η εστίαση.

Μια ακόμα τάση που εμφανίστηκε στην κατηγορία τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίστηκε φέτος, είναι η ανάπτυξη της υποκατηγορίας της μπύρας χωρίς αλκοόλ. Η συγκεκριμένη υποκατηγορία είναι ίσως η πιο δυναμική παγκοσμίως και τείνει να ξεπεράσει ακόμη και την ανάπτυξη των craft και specialty προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τα συστατικά τους (π.χ. ποικιλίες λυκίσκων) ή τη μέθοδο παρασκευής τους. Και είναι λογική η ανάπτυξή τους, καθώς οι μπύρες χωρίς αλκοόλ απαντούν σε πολλές ανάγκες των καταναλωτών, όπως ο περιορισμός ή αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ για λόγους υγείας ή πρακτικούς λόγους όπως η οδήγηση, η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και η προτίμηση προϊόντων με λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την επιτάχυνση που σημειώθηκε στις ηλεκτρονικές πωλήσεις (e-retail), μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το σύνολο σχεδόν του λιανεμπορίου ανταποκρίθηκε με αξιοθαύμαστο τρόπο στην ανάγκη των καταναλωτών να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά, από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Στο σύνολο των FMCG προϊόντων, δηλαδή αυτών που καταναλώνονται και αγοράζονται συχνότερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 200%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Ωστόσο, στην κατηγορία της μπύρας, που σαφώς ακολουθεί αυτή την τάση, το μέγεθος των πωλήσεων παραμένει ακόμη μικρό.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του Δεκεμβρίου, πείτε μου: τελικά πίνει ο Έλληνας μπύρα τον χειμώνα;

Η κατανάλωση μπύρας στην Ελλάδα παρουσιάζει δυστυχώς έντονη εποχικότητα. Είναι δηλαδή ένα προϊόν που οι Έλληνες συνδέουν άρρηκτα με το καλοκαίρι και με την ανάγκη τους να δροσιστούν και να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους στο πλαίσιο κάποιας κοινωνικής συναναστροφής. Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός της χαλάρωσης που φέρνει το καλοκαίρι και της καλής παρέας, «πάει» πολύ με μια παγωμένη μπύρα. Αυτό δεν κατάφερε να το αλλάξει ούτε ο κορωνοϊός. Τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες της φετινής χρονιάς, εκτιμούμε ότι πραγματοποιήθηκε σχεδόν το 50% της ετήσιας κατανάλωσης. Ωστόσο, η μπύρα έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι επίκαιρη για τους καταναλωτές όλο τον χρόνο, καλύπτοντας και πολλές άλλες ανάγκες. Αναφέρθηκα ήδη στις μπύρες χωρίς αλκοόλ και στην κατηγορία craft & specialty. Ειδικά οι τελευταίες, ταιριάζουν μοναδικά με τον ψυχρό καιρό και τις πιο «βαριές» γαστρονομικές προτάσεις του χειμώνα, ενώ και οι pilsner μπύρες που είναι πολύ διαδομένες στην Κεντρική Ευρώπη, με την πιο έντονη γεύση τους και το πλούσιο σώμα τους, μπορούν να συντροφεύσουν πολύ ευχάριστα τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα βράδια μας. Αυτές οι τάσεις ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μπορούν να ενισχυθούν πολύ περισσότερο, οδηγώντας έτσι στη αύξηση της κατανάλωσης τους πιο κρύους μήνες. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, και τη σταδιακή ανάπτυξη μιας κουλτούρας μπύρας που δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας. Και σε αυτό το σημείο, ως κλάδος έχουμε την ευθύνη να κάνουμε το προϊόν μας ακόμη πιο ελκυστικό, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες που θα εκπαιδεύσουν το κοινό ως προς την μπύρα.

Προς το παρόν, προέχει να είμαστε υγιείς, σωματικά και ψυχικά, ευελπιστώντας να μας δοθεί το συντομότερο η ευκαιρία να ξαναβρεθούμε με ανθρώπους και συνήθειες που τόσο μας έχουν λείψει!

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα